Hrvatska

GRABAR - KITAROVIĆ: Hrvatsko iseljeništvo zaslužuje sustavnu skrb hrvatske države

Piše: Ivana Vranješ

U Uredu predsjednice  Republike Hrvatske  u petak po prvi put održana je manifestacija „ Dan otvorenih vrata za iseljenike i  hrvatske manijske zajednice  Manifestacija je okupila  750 ljudi, od čega 600 hrvatskih iseljenika iz 36   država svijeta. Tom prigodom održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili predstavnici  iseljenika i hrvatske manjinske zajednice.

 U svom  uvodnom govoru  predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako su  Hrvati u  svijetu uvijek osjećali bilo svoje domovine. Tako je bilo i u ključnim godinama stvaranja, obrane i oslobađanja  Hrvatske.

„Ostvarenju tog povijesnog  čina hrvatsko iseljeništvo je dalo nenadoknadiv doprinos. Vaša pomoć tijekom Domovinskog rata bila je jedna od  odlučujućih  čimbenika uspješne obrane i pobjede, ne samo zbog materijalne i humanitarne pomoći, nego i zbog uključivanja iseljenih  Hrvata u hrvatske postrojbe. To nam  govori o organiziranosti, solidarnosti i vitalnosti naših iseljenika koji su unatoč  vremenskoj i prostornoj udaljenosti sačuvali svoj identitet i privrženost hrvatskim interesima“, rekla je predsjednica Spomenula je kako je važno uspostaviti veze s potomstvom Hrvata koji su se iselili prije više desetljeća, osobito s mladim  ljudima i ljudima srednje dobi, omogućiti  im posjete, studijske boravke u domovini kroz programe školovanja, studija i učenja hrvatskog jezika, te kroz programe poslovnog povezivanja. U zemljama gdje su Hrvati  manjinska zajednica nužno je poticati osnutak i rad društava i zaklada za učenje hrvatskog jezika i kulture,  te gdje je god moguće osnivati škole i učilišta na hrvatskom jeziku.

„ moramo svim iseljenicima koji to žele i mogu omogućiti povezanost s domovinom, stvarati uvjete njihovog povratka i pune integracije u  hrvatsko društvo“, rekla je  predsjednica, a tome je  važno i dinamično uključivanje   naše diplomatske mreže. Naglasila je kako je dužnost državne vlasti činiti sve da se iseljen narod poveže s matičnom zemljom. Treba otkloniti birokratske  zapreke koje iseljenicima otežavaju stjecanje  državljanstva, rješavanje imovinskih pitanja, ulaganja, pokretanja posla, te povratak i punu integraciju u  hrvatsko društvo.

„ Hrvatsko iseljeništvo zaslužuje sustavnu skrb države, to iziskuje određena ulaganja, ali će ona vrlo brzo dati ogromne koristi“, izjavila je  Grabar Kitarović. Treba izraditi  programe i planove institucionalnog povezivanja iseljenika i potomaka s domovinom te programe povratka za one koji to žele

Studentica Dragica Udiljak je rođena u Njemačkoj  u Munchenu i često dolazi u Hrvatsku.

 „ Većina Hrvata u Njemačkoj svake godine dolazi u Hrvatsku. Ovdje je prekrasno, pogotovo Jadransko more .  Često se postavlja pitanje da li se ljudi iz dijaspore žele vratiti u Hrvatsku, a ja  osobno mislim da zašto ne. Svatko od nas je barem jednom pomislio da se vrati u Hrvatsku. Inače Hrvati u Njemačkoj su ponosni na svoje korijene, imamo puno hrvatskih udruga koje se bore za  hrvatski identitet i međusobno se družimo“, rekla je Dragica Udiljak

Tomislav Klarić je rođen u Australiji, ali već tri godine živi i radi u Hrvatskoj. Lijepo mi je ovdje, jedino mi nedostaje obitelj koja je još uvijek u Australiji. U Hrvatskoj  sam se lako prilagodio, jer sam imao rodbinu i prijatelje i znao sam jezik. Možda i drugi australski  Hrvati razmišljaju o povratku, ali smatraju da to nije tako jednostavno i nemaju priliku, a neki imaju i predrasude da zemlja nije uređena kao Australija. Osim toga problem je i posao jer ga teško nalaze i Hrvati, a ja sam srećom izuzetak“, rekao je Tomoslav Klarić.  U  Hrvatskoj već osam  godina s roditeljima živi i Marija Duraković koja je rođena u  SAD-u. „ Bavim se  prevođenjem i administracijom. Teško sam se u početku  prilagodila na život u Hrvatskoj, ali SAD mi više ne nedostaje „rekla je Marija Duraković.

Svako ljeto u Hrvatsku dolazi  obitelj Korunda iz Floride. Liječnici Zdenko i Nena Korunda otišli su u SAD prije 20 godina, gdje se rodilo njihovo troje djece Isabela, Sofija i Dominik.

  „ Možda ćemo se vratiti u Hrvatsku kad odemo u mirovinu. Naša djeca već tri godine volontiraju u  Domu za nezbrinutu djecu tijekom ljeta. Osnovali smo i fondaciju kako bi pomogli sestrama karmelićankama koje brinu o  nezbrinutoj djeci . U studenom  smo imali i prvi hrvatski festival i prikupili smo 10 tisuća dolara   koje smo donirali Domu za  nezbrinutu djecu „ SV Tereza od malog Isusa““, rekla je Nena  Korunda. Istaknula je da  njihova djeca njeguju hrvatski jezik.

 „ Naš 18 godišnji sin Dominik odlično čita na hrvatskom, a sada na učenju  čitanja i pisanja na  hrvatskom jeziku inzistira i najmlađa kći 10 godišnja Sofija“, rekla je Nena  Korunda

Među iseljenicima su bili na manifestaciji i gradiščanski Hrvati. „ Već  25 godina imamo dvojezičnu gimnaziju na hrvatskom i njemačkom jeziku u mjestu Oberwaldu u južnom Burgelandu. Gradiščanski Hrvati  dosta dobro njeguju  hrvatski jezik i kulturu, imamo tamburaška društva, igrokaze, radio i televiziju na hrvatskom jeziku“, rekao je Martin Živković, ravnatelj dvojezične gimnazije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSJEDNICA, HRVATSKA, MLADI, ISELJENIŠTVO, KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ