Mojbiz

SLAVEN DOBROVIĆ: Zar je kvaliteta zraka s Karepovca doista zadovoljavajuća ili možda ipak nije sve tako sjajno?

Piše: Ivana Vranješ

Saborski zastupnik  Mosta Slaven dobrović na svom blogu  osvrnuo se na  „ zadovoljavajuću“ kvalitetu  zraka s odlagališta otpada  Karepovac u Splitu. Kako navodi, izbjegli  smo ekološku katastrofu, jer nije došlo do velikog zapaljenja, no istina je daleko od  onoga što  nam se servira od odgovornih.

Ovih dana svjedočili  velikim  požarima u Dalmaciji. Ugrožen je  bio i sam Split. Vatrena stihija približila se i odlagalištu otpada karepovac, te je očito došlo do zapaljenja unutar  tijela odlagališta. To su  mogli osjetiti  mnogi Splićani , jer se gradom proširio težak miris(smrad) i sva sreća da situacija nije dulje potrajala.“, piše Dobrović. Kako navodi  veliki interes javnosti  u pogledu mogućeg  štetnog  utjacaja odmah je opovrgnula  ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u srijedu kako su  koncentracije plinova na odlagalištu i o oko  njega unutar dopuštenih vrijednosti te da nema opasnosti  za stanovništvo. Slično je ponovio  i ministar  zaštite okoliša  Tomislav Čorić  na ovotjednoj sjednici  Vlade kada je poručio  kako su se u Splitu  provela mjerenja kvalitete zraka te da su sva pokazala  da je kvaliteta zraka dobra  i da nema opasnosti po građane .

„ Međutim o kakvim se mjerenjima uopće radi? Jesu li uključeni svi  relevantni parametri  kvalitete zraka?  Na žalost odgovori nisu sjajni.  Mjerenja se odnose na prilično banalne spojeve SO2, NO2 i H2S dok se uopće ne spominju  spojevi i zagađivala daleko veće toksičnosti, a koja su itekako karakteristična za požare, pogotovo kada je riječ o odlagalištima. Drugim riječima, prihvatljive koncentracije ovih spojeva ni po čemu ne garantiraju  da u zraku nema  benzopirena ili  drugih predstavnika policikličkih aromatskih  spojeva ili dioksina i furona, drugih hlapivih organskih spojeva te na koncu i teških  metala  koji svi mogu biti  očekivano prisutni u dimu koji se širi  iz zapaljenog odlagališta navodi Dobrović. Pojasnio je  kako su ovi spojevi  iznimno toksični i njihova eventualna prisutnost i pri niskim  koncentracijama izbila bi i najmanji temelj za tvrdnje kako opasnosti za zdravlje nema.

„ U redu, Nastavni  zavod nije usvojio analitičke metode i nije se  akreditirao za njihovo mjerenje. Međutim, stručnjaci koji  tamo rade, ako svjesno rade svoj posao, ne bi  smjeli olako  donositi zaključke kako opasnosti za zdravlje nema, a uvid u kvalitetu zraka im se svodi na nekoliko  jednostavnih zagađivala.  To ipak držim neodgovornim. Tada ne bi ni ministar na sjednici Vlade ponavljao istu  stvar. S tim u vezi  ministar zaštite okoliša primio je delegaciju iz Splita, te su razmatrali sanaciju Karepovca. Sada se  u prilici  HDZ-ovog ministra daleko mirnije  potuke šalju. Sanacije ide, ide i  Lečevica, prava harmonija između  grada i države“, piše Dobrović. No, situacija  je u stvari još gora. Vremena je još  manje, pa bi reakcija morala biti hitna kao da se radi o požaru

„Split je izrazio  želju da što manje participira u troškovima, a uopće se ne spominju uvjeti koje treba ispuniti da bi se sanacija financirala EU novcem. Ne spominje se ni to da će za nekoliko  mjeseci biti zabranjeno odlaganje na svakom neusklađenom odlagalištu pa tako i na Karepovcu . Zar  doista misle sagraditi  Centar u Lečevici do tada?, piše Dobrović. Navodi kako  hitna uspostava  odvojenog prikupljanja otpada, u što je uključen i  biootpad, te hitna  uspostava reciklažnih dvorišta za opasni kućni otpad je nešto što  grad mora napraviti odmah. Pojasnio je kako to ujedno omogućuje  postizanje zacrtanih ciljeva recikliranja  i u bitnom pomaže  ispunjenju uvjeta  usklađenog odlaganja na Karepovcu do otvaranja Centra u Lečevici.

„ Bitno manje biootpada i opasnih tvari omogućuje da se obrada prije odlaganja na usklađenom odlagalištu može značajno pojednostaviti  i sve svesti na  svojevrsnu  inspekciju i odvajanje eventualno zaostalih nedozvoljenih tvari. Jedino tako možemo financirati sanaciju  Karepovca putem EU fondova. Drugačiji put znači trošiti gradski  i nacionalni novac ( bez  učešća EU) i približiti se plaćanju  penala zbog  kašnjenja više obveza iz segmenata  gospodarenja otpadom. Dakle i problem i rješenja su jednaki, samo je vremena još manje. Ne  treba niti govoriti da se uspostava sustava odvojenog prikupljanja mogla učiniti daleko prije, a u tom slučaju problem Karepovca bio bi daleko manji što se posebno odnosi na uvjete požara“, zaključio je Dobrović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KREPOVAC, ZRAK, OTPAD, SLAVEN DOBROVIĆ