Scena

ISTRAŽIVANJE: Morski psi ključni za zdravlje koraljnih grebena

Piše: PolitikaPlus/Hina

Morski psi igraju ključnu ulogu za zdravlje koraljnih grebena jer eliminiraju predatore koji jedu manje ribe koje održavaju koralje zdravima, stoji u australskom istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Znanstvenici sa sveučilišta Zapadne Australije četiri su mjeseca putovali područjem oko Velikog koraljnog grebena kako bi istražili odnos između morskih pasa i koralja. 

"Došli smo do rezultata da su koralji zdraviji tamo gdje postoji veći broj morskih pasa", otkrila je Jessica Meeuwig, vođa istraživanja. 

Morski psi pod kontrolom drže predatore srednje veličine koji su njihov plijen i suparnici, zbog čega se mogu razvijati populacije malih grebenskih riba, čuvara koralja, istaknula je Meeuwig. 

"Sve više shvaćamo da se u zaštićenim morskim područjima sa zdravim populacijama morskih pasa koralji brže oporavljaju i otporniji su na bolesti".

Koraljni grebeni, dom četvrtine sveukupnog morskog života, rapidno se mijenjaju zbog kombinacije globalnog zatopljenja, pretjeranog izlova i onečišćenja. Zbog toga je nužno saznati kako morski psi pomažu njihovoj izdržljivosti, naglašava znanstvenica. 

"U zadnjih 50 godina svjedoci smo ogromnom padu broja morskih pasa i ribe", rekla je. 

"Pitanje je kako ćemo zaustaviti i preokrenuti taj pad", zaključila je Meeuwig. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koraljni grbeni, morski psi, ekologija