Mojbiz

SLAVEN DOBROVIĆ: Moramo prestati odlagati otpad na neusklađenim odlagalištima, ili nam slijede kazne od desetak tisuća eura po danu!

Piše: PolitikaPlus

31. prosinac 2018. ovaj datum označava dan do kada imamo obvezu postići jedno značajno usklađenje – prestati odlagati otpad na neusklađenim odlagalištima ili nam slijedi plaćanje visokih kazni. A ne radi se o nekim sitnim novcima, nego o desecima tisuća eura po danu (ako je suditi po primjerima drugih zemalja)!

Što to u stvari znači?

Pojednostavljeno rečeno, dovesti u red i otpad i odlagališta. Što se otpada tiče (ili preciznije rečeno smeća, jer se radi o mješanom ostatku), mora ga biti što manje i mora biti što inertniji pa stoga ne smije sadržavati opasne tvari, isto tako niti biorazgradive tvari koje, kao što znamo u uvjetima odlagališta generiraju lako zapaljiv deponijski plin.

Iako ima svijetlih primjera, za sada u Hrvatskoj loše stojimo – previše odlažemo i u otpadu je svega. Stoga ne čudi da ljeti imamo problema s požarima - nakon Karepovca, gorilo je i odlagalište na Hvaru. Zbog metana koji je uz ugljični dioksid najprisutnioji plin u deponijskoj plinskoj smjesi, odlagališta se teško gase, pogotovo što je u tijelu odlagališta prisutna plastika koja onda dugotrajno tinja stvarajući neugodan dim s brojnim toksičnim nusproduktima. Možemo samo zamisliti kako odbačeni mobitel ili baterije doprinose kvaliteti ovog dima.

Zato svaka aktivnost na uspostavi odvojenog prikupljanja pomaže ukupnom rješavanju problema otpada.

Opasne kućne tvari i predmete u reciklažna dvorišta, reciklabilne tvari u sortirnice te biorazgradivi otpad u vlastita kućna ili centralna gradska kompostišta. Upotrebljive predmete u centre za ponovnu upotrebu i tako dalje.

Tek ostatak treba eventualnu obradu koja će biti tim jednostavnija što je ovaj prethodni sustav efikasniji. Tada ni cijena odlaganja (i prethodne obrade) ne bi morala biti visoka, kao što će biti - oslonimo li se samo na tehnologiju obrade u tzv. centrima za gospodarenje otpada.Sve ove mjere navedene su Planu gospodarenja otpadom kojeg smo donijeli početkom godine. Dužnost i obveza nam je provesti ih u što kraće vrijeme - ne dogodine, ne za nekoliko mjeseci, nego naprosto ODMAH!

Samo na taj način možemo jednim udarcem postići oba naša obvezujuća cilja - podići stope recikliranja s jedne i smanjiti količine za odlaganje s druge strane. Ujedno će svaki uspjeh u odvajanju biti nagrađen nižom zahtjevnošću pa tako i cijenom obrade preostale količine otpada prije odlaganja.

Ili nam je draže novac (koji nemamo), bacati u vjetar plaćajući kazne zbog nemara i nerada i nadalje se trovati otrovima s naših divljih i neusklađenih odlagališta otpada!?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, otpad, slaven dobrović, odlagalište otpada