Regija

DRAGAN ČOVIĆ: BiH nema drugog izbora osim nastaviti s reformama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Narušeni odnosi među političkim stranakama u Bosni i Hercegovini neće dovesti do promjene vlasti prije izbora u jesen 2018., ocijenio je u utorak predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović najavivši kako kani poduzeti sve ne bi li stranačke lidere privolio da napokon počnu provoditi obveze koje su sami preuzeli kako bi se ostvarili vidljivi pomaci na približavanju BiH Europskoj uniji i NATO-u.

"Promjene vlasti neće biti do izbora iduće godine", kazao je Čović u razgovoru s novinarima u Sarajevu komentirajući situaciju u kojoj je većina stranaka koje koaliraju na entitetskim i državnoj razini u stalnim sukobima, što sprječava provedbu nužnih reformi.

Vijeće ministara BiH već je de facto izgubilo većinsku potporu u državnom parlamentu, a zbog narušenih odnosa i nepovjerenja između HDZ BiH, kojemu je na čelu Čović, i Stranke demokratske akcije (SDA) ne funkcionira ni vladajuća većina u Federaciji BiH.

Čović smatra kako je sve to rezultat preranog početka kampanje za izbore 2018. pa je najavio kako će stoga inicirati zajedničke razgovore s čelnicima najvažnijih stranaka i pokušati ih uvjeriti da sve svi vrate provedbi reformi. Svako inzistiranje na drugačijem pristupu samo bi bespotrebno dodatno zakompliciralo stanje u BiH, drži Čović.

Kao prioritetne zadaće naznačio je popunjavanje upitnika Europske komisije, nužnog za razmatranje molbe BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, a tvrdi i kako je moguće do kraja godine dobiti suglasnost NATO-a da se aktivira Akcijski plan za članstvo u Alijansi (MAP).

"Izgleda teško no sve je u našim rukama", ustvrdio je Čović posebice upozorivši kako sukobljavanja političara ne smiju utjecati na odnose među ljudima na terenu, uključujući tu i odnos sa susjednim državama, poput ponovne politizacije pitanja gradnje Pelješkog mosta.

"Nema razloga da se odnosi među narodima pogoršavaju čak i ako predsjednici stranaka imaju zastoj u komuniciranju, posebice ne (u odnosu) prema Hrvatskoj, koja je prijatelj BiH i to se vidjelo proteklih dvadeset godina", kazao je Čović.

Imajući u vidu važnost odnosa s Hrvatskom Predsjedništvo BiH je na sjednici u utorak dalo suglanost za otvaranje hrvatskih konzulata u Vitezu i Livnu, a predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović planiraju uputiti poziv za službeni posjet Sarajevu koji bi se realizirao tijekom rujna ili listopada.

Čović je uvjeren kako će bez obzira na trenutačne prijepore u jesenskim mjesecima biti riješeno i pitanje promjene izbornog zakonodavstva u BiH pri čemu je prioritet osigurati da jedan narod ne bira drugome predstavnike u tijelima vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

reforme, stranke, dragan čović, bih, izbori