Hrvatska

ISTRAŽIVANJE CROBAROMETRA: HDZ uvjerljivo na vrhu, HNS i Most u padu

Piše: PolitikaPlus

Prema podatcima Crobarometra Dnevnika NoveTV, HDZ se ne mora brinuti jer srpanj završava s potporom od 33,6 birača. SDP u ovom trenutku može računati na 22,4 posto potpore ispitanika.

Na trećem mjestu je Živi zid koji raste, i ovog puta ima 7,6 potpore, dok Most od parlamentarnih izbora i izlaska iz Vlade pada. Most srpanj završava s potporom od 6,2 posto ispitanika.

Što se stranaka 'bez kojih se ne može vladati' tiče, stranka Milana Bandića uživa potporu od 4,7 posto. Slijedi HSS s 2,7 posto potpore, a HNS je nakon preslagivanja Vlade u padu i mjesec završava sa 1,9 posto. 

IDS je na 1,7, a HSZ na 1,6 dok stranka Pametno može računati na potporu od 1,6 posto. Posljednja stranka iznad 1 posto je Promijenimo Hrvatsku, ima 1,2 posto. 

Ostale stranke kao Reformisti (0,9%), HDSSB, HRAST, Nova ljevica (0,5%), Neovisni za Hrvatsku (0,4%), HSLS (0,3%), HDS, Abeceda demokracije te Snaga imaju manje od 1 posto ili ukupno uživaju potporu 3,7 posto birača. Za neku drugu stranku glasovalo bi 1,8 posto birača, a neodlučnih je 9,1 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je loš, no čini se da je zaustavljen rast pesimizma, jer dva mjeseca zaredom 64 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. A da zemlja ide u dobrom smjeru, misli pak 28 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto!
 
Vladine politike i dalje većina građana ne odobrava, točnije njih 56 posto, ali ih zato odobrava njih 34 posto, ne zna njih 10 posto. 

Zato već treći mjesec raste broj ispitanika koji misle kao će Vlada odraditi mandat do kraja. To u ovom trenutku misli 58 posto ispitanika, a da će se koalicija raspasti i prije, misli njih 31 posto, ne zna 12 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, istraživanje, stranke