Hrvatska

INTEGRACIJA: Ugovoreno funkcionalno spajanje bolnica u Karlovcu i Ogulinu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpisivanjem Ugovora o funkcionalnom spajanju Opće bolnice Karlovac te Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, u Karlovcu je u srijedu nastavljen proces funkcionalne integracije hrvatskih bolnica koji je prošlog tjedna započeo spajanjem bolnica u Osijeku i Našicama.

Ugovor je potpisan u uredu župana Karlovačke županije Damira Jelića, koji je rekao kako se uz visok stupanj socijalne osjetljivosti te zalaganje i stručnost liječnika i medicinskog osoblja, u hrvatskom zdravstvu postiže kvaliteta zdravstvene usluge daleko iznad ukupnih materijalnih mogućnosti društva. Funkcionalno spajanje bolnica smatra dobrodošlom nadogradnjom sustava, ističući kako nesmetani protok stručnih kadrova može dovesti do više kvalitete zdravstvene skrbi prema pacijentima, uz istovremeno racionalnije upravljanje troškovima. 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić od funkcionalne integracije očekuje da će podići kvalitetu rada u svim bolničkim ustanovama, kao i sigurnost pacijenata o kojima će u povećanom obimu skrbiti specijalistički timovi liječnika koji se bave određenom kliničkom patologijom, pa pacijenti bilo koje bolnice neće biti zakinuti u bilo kojem medicinskom pogledu.

 "Osim funkcionalnosti kao glavnog zadatka sadržanih u potpisanim sporazuma između bolnica, za ogulinsku je bolnicu u ovom slučaju najvažnije da će dobiti mogućnost razvoja palijativne medicine u sklopu razvoja palijacije na razini cijele Hrvatske, a dobit će i vrlo važan respiratorni centar za bolesnike ovisne o kroničnoj mehaničkoj ventilacijskoj potpori", rekao je Plazonić.

 Ravnatelj karlovačke bolnice Ervin Jančić naglasio je kako se potpisanim ugovorom pojačava dostupnost specijalističke i subspecijalističke zdravstvene zaštite na području ogulinske bolnice, koju će pružati liječnici iz karlovačke bolnice, a čime će se smanjiti broj odlazaka pacijenata iz Ogulina na kliničke pretrage izvan tog grada. Zahvalio je resornom ministru Milanu Kujundžiću na angažmanu u procesu integracije bolnica, kao i potpori za planiranu uspostavu heliodroma uz Opću bolnicu Karlovac.

 Integraciju je pozdravio i Josip Zorko, ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rada Ogulin, te naveo kako su uz već uspostavljenu kvalitetnu suradnju dviju bolnica u području dermatologije, otorinolaringologije, urologije, patologije i citologije, u tijeku razgovori o usklađivanju rada odjela ginekologije, pedijatrije, transfuziologije, medicinske biokemije i vaskularne kirurgije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spajanja, integracija, bolnice