Svijet

SLOŽNA BRAĆA: Nadmetanje za EMA-u već izaziva razmirice

Za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) do 1. kolovoza pristiglo je 19 ponuda, a za Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) osam.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Za udomljavanje europskih agencija koje se nakon Brexita sele iz Londona u gradove Europske unije kandidature su stigle iz 21 države članice Europske unije, a nadmetanje bi se lako moglo pretvoriti u svađu, ocjenjuju mediji.

Za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) do 1. kolovoza  pristiglo je 19 ponuda, a za Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) osam.

Nadmetanje za ugled, radna mjesta i poslove vezane s domaćinstvom EU-ovih agencija često se užari, no ova diplomatska utakmica riskira oslabiti jedinstvo preostalih 27 članica EU-a usred osjetljivih dvogodišnjih razgovora o Brexitu, ocjenjuje agencija Reuters u utorak.

Posebno velik interes vlada za domaćinstvo Europskoj agenciji za lijekove koja ima gotovo 900 zaposlenika, godišnji proračun od 360 milijuna eura i tijekom godine na sastancima u Lonodnu okuplja  36.000 stručnjaka.

Ponude za smještanje EMA-e dali su Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

Milanski gradonačelnik Giuseppe Sala, čiji grad agencija Reuters ocjenjuje favoritom za dobivanje Europske agencije za lijekove, rekao je u utorak da ponudu slovačke prijestolnice Bratislave ne treba prihvatiti.

"Da Bratislava može biti ozbiljan kandidat, gledajući na sudjelovanje te zemlje u određenim pristupima imigraciji, po mojem je mišljenju nešto neprihvatljivo", rekao je Sala glede pristiglih ponuda, prenosi ANSA.

Slovačka, s Češkom, Poljskom i Mađarskom, pripada Višegradskoj skupini koja je nedavno zauzela vrlo oštra stajališta glede prihvaćanja useljenika u EU koji su se iskrcali u Italiji, podsjeća talijanska agencija.

"Teško je reći kolike izglede ima Milano, dossier je sigurno vrlo dobar. Ako je to političko pitanje, a to će biti, vjerujem da naša vlada mora iskoristiti značaj Italije", rekao je Sala.

Predsjednik talijanske regije Lombardije Roberto Maroni (Lega Nord) prošlog je tjedna, kako su prenijeli talijanski mediji, izrazio bojazan da bi kandidaturu Milana mogla otežati francusko-njemačka osovina, odnosno da te dvije zemlje podržavaju kandidature Porta, Beča, Bonna, Kopenhagena i Bratislave.

Maroni je izrazio sumnju da se "Macron dogovorio s Angelom Merkel da pošalju EMA-u u Bratislavu" te dodao da ga zabrinjava mogućnost da će prevladati "politička logika", a Italija biti bez saveznika.

Među kriterijima koji moraju biti zadovoljeni za domaćinstvo  je i osiguravanje odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom, a predsjndik regije Lombardije. Primjerice, sadašnje sjedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara četvornih površine, od čega 6000 metara četvornih otpada na urede različite površine.

Milano, glavni grad Lombardije, za smještaj EMA-e ponudio je povijesni neboder Pirelli, građen pedesetih godina prošlog stoljeća, u kojem se trenutno nalazi regionalna skupština. Maroni je potvrdio da je regija spremna tu povijesnu zgradu prepustiti Europskoj agenciji za lijekove.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU27, BANKARSTVO, LIJEKOVI, EU, EBA, EMA, BREXIT