Kultura

JOŠ JEDAN USPJEH: Film 'Most na kraju svijeta' Branka Ištvančića osvojio nagradu za najbolji film

Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, glazbu potpisuje dalibor Grubačević, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Producentica filma je Irena Škorić i Artizana film.

Piše: PolitikaPlus

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića nagrađen je Una-Sana nagradom za najbolji film na prvom Krajina film festivalu koji se održao od 23. do 30. srpnja 2017. u Kulturnom centru u Bihaću na teritoriju Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini.
 
U natjecateljskom programu 1. Krajina Film Festivala sudjelovalo je 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih igranih filmova iz 24 zemlje svijeta. Festival je osmišljen tako da ima upotpunjen sadržaj dnevnih aktivnosti, te večernje projekcije najboljih dugometražnih igranih filmova. Kako na ovom području postoji samo jedno aktivno kino, nekoliko filmskih redatelja i ljubitelja umjetnosti započelo je s idejom osnutka ovog festivala kojeg podržavaju lokalna vlada i dobitnik nagrade Venecijanskog festivala Emir Hadžihafizbegović. Organizator festivala je Udruženje filmskih radnika Bosanske krajine.
 
Napeti triler prepun emocija nastao prema scenariju književnika Josipa Mlakića, vraća nas u atmosferu kasnih devedesetih. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko mosta "na kraju svijeta", kao simbola koji bi ih sve trebao spajati, a ne razdvajati.
 
Film Most na kraju svijeta prikazan je prvi put na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko trideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije,  koje predvode Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i brojni drugi.
 
Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, glazbu potpisuje dalibor Grubačević, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Producentica filma je Irena Škorić i Artizana film.
 
Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća).
 
Nakon premijernog prikazivanja na festivalu u Puli, film je imao međunarodnu premijeru na Festivalu svjetskog filma u Montrealu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima u svijetu. Nominiran je za nagradu Prix Europa 2015 u kategoriji za najbolji europski TV film. Dobitnik je Zlatne nagrade u Houstonu, Nagrade za najbolju kameru u Italiji, posebnog priznanja žirija u Rusiji, te nagrade za najboljeg redatelja i glumca u Berlinu.

Više o filmu možete pronaći na web stranicama: www.mostnakrajusvijeta.com

Trailer filma možete pogledati na web adresi: https://vimeo.com/115339731