Regija

NATO: U Podgorici danas summit Jadranske povelje

Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će, kako je najavljeno, o euroatlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Summit Jadranske povelje, regionalne inicijative pokrenute s ciljem koordiniranja aktivnosti potpore zemljama aspiranticama na članstvo u NATO-u, održava se u srijedu u Podgorici, u nazočnosti potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mike Pencea.

Domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Jadranskom poveljom, inicijativom pokrenutom pod okriljem SAD-a, a pored domaćina, crnogorskog premijera Duška Markovića i makedonskog Zorana Zaeva, u radu skupa sudjelovat će hrvatski premijer Andrej Plenković, albanski Edi Rama, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će, kako je najavljeno, o euroatlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Summit Jadranske povelje biti će prilika i za niz bilateralnih sastanaka.

Na marginama sastanka, predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković susrest će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Država Mikeom Penceom te predsjednicima crnogorske i albanske vlade Duškom Markovićem i Edijem Ramom.

Američki potpredsjednik doputovao je u utorak popodne u dvodnevni službeni posjet Crnoj Gori, u sklopu turneje po prozapadnim zemljama koje se nalaze u središtu borbe za premoć između NATO-a i Rusije. Pence je najviši američki dužnosnik koji posjećuje Crnu Goru u više od stotinu godina otkako su dvije države uspostavile diplomatske odnose.

Dolazak američkog potpredsjednika u crnogorskoj vladi i u medijima najavljen je kao izvanredan politički događaj, a prate da i iznimne mjere sigurnosti.

Pence stiže u Podgoricu nedugo nakon što je Crna Gora u lipnju postala članica NATO-a i u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom. Američki potpredsjednik objasnio da je cilj njegove turneje, tijekom koje se u Tallinu sastao s čelnicima Estonije, Litve i Latvije te potom posjetio Gruziju, potpora američkim saveznicima u NATO-u.

Američko-jadransku povelju (A5) osnovale su 2003. Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Države, a inicijativi su se naknadno priključile i Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Predstavnici Srbije i Kosova pridružit će se summitu u svojstvu promatrača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAKEDONIJA, mike pence, AMERIKA, SAD, crna gora, PODGORICA, NATO, andrej plenković