Turizam

ŽUPAN JELIĆ: U Karlovačkoj županiji u srpnju 28 posto više turista

Također je najavio umrežavanje starih gradova poput Dubovca u zajednički razvojni projekt Karlovačke županije, kako zbog prihoda u turizmu tako i zbog otvaranja novih radnih mjesta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Turistički vodič Karlovačke županije predstavlja šest zasebnih odredišta: Karlovac, Dugu Resu, Ogulin, Ozalj, Slunj s Rastokama i Rakovicu, a tiskan u 15.000 primjeraka bit će dostupan brojnim turistima i izletnicima, rečeno je na predstavljanju Vodiča u Starom gradu Dubovcu u Karlovcu gdje je župan Jelić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Karlovačke županije, istaknuo da turizam u srpnju, na nacionalnoj razini, bilježi 23-postotni rast u odnosu na prošlu godinu, dok Karlovačka županija bilježi 28-postotni rast.

To što bilježimo pet posto veći rast od prosjeka važnije je zna li se da je riječ o kontinentalnom, a ne dominantnom, morskom turizmu, rekao je Jelić na konferenciji za novinare te ocijenio kako razlog tome nije samo povećan tranzit i blizina Plitvica. Najavio je povećanje izdvajanja javnih sredstva u turizmu te dodao da je i Turistički vodič jedan od pokazatelja da rast turizma u Karlovačkoj županiji nije stihijski, već je riječ o dobro upravljanom procesu.

Također je najavio umrežavanje starih gradova poput Dubovca u zajednički razvojni projekt Karlovačke županije, kako zbog prihoda u turizmu tako i zbog otvaranja novih radnih mjesta.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić rekla je kako im je cilj da svaki gost koji noći u nekom od odredišta u Karlovačkoj županiji dobije u sobu vodič i vidi kamo može poći te se odluči ostati i dulje od planiranog.

Saša Vugrinec, koji je predstavio je vodič u ime autorskog tima, rekao je da su predstavili samo dvije od mnoštva biciklističkih staza, ali da u dnu stranice postoji QR kod putem kojeg pametnim telefonom zainteresirani gosti mogu odmah naći i popis svih drugih biciklističkih staza, a putem drugih kodova i smještajne kapacitete, ozaljske staze nordijskog hodanja, lovišta.

Komentirajući dilemu trebaju li nam danas tiskani vodiči, Vugrinec je rekao kako iz vlastitog iskustva može potvrditi da su tiskani vodiči potrebni jer na terenu neki put nema signala za Internet, potroši se baterija i slično pa je zgodnije listati vodič, upisati bilješke pa i čuvati ga kao suvenir.

Franjo Franjković, predsjednik Općine Rakovica, koja zbog blizine Plitvičkih jezera prednjači po broju noćenja u kontinentalnom turizmu, i to u nacionalnim razmjerima, pohvalio je izdavanje vodiča kao nužan korak, te se založio da ga prate i druge nužne akcije.

I vodeni potencijal Karlovca, Duge Rese, Ozlja i Slunja može ponuditi europskim i svjetskim turistima puno sadržaja, a da bi se to omogućilo potrebno je dodatno razviti infrastrukturu: ceste i samostalne biciklističke staze i - srdačno dočekati gosta, dodao je.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić podsjetio je da je Karlovac prije nekoliko godina donio Strategiju razvoja turizma Grada Karlovca koja je, rekao je, očigledno urodila plodom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TURSTIČKI VODIČ, Damir Jelić, TURIZAM, karlovačka županija, KARLOVAC