Svijet

POLITIČKI ŠUM: Srbijanska ministrica polemizira s Junckerovim stajalištem o proširenju EU

Srbijanska ministrica drži kako bi 'bilo dobro kada bi Europska unija zadržala kriterije mjerenja pojedinačnog napredovanja u reformama i kada bi u odnosu na njih utvrđivala perspektivu proširivanja Unije'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanska ministica za eurointegracije Jadranka Joksimović izjavila je za srbijanski tisak od petka, u povodu ocjena i poruka europskih dužnosnika, kako ne vidi realnom situaciju da sve preostale zemlje Balkana istovremeno postanu dio Europske unije.

"Ne mislim da bi bilo realno da svi iz regije takozvanog Zapadnog Balkana, postanu članovi EU u isto vrijeme", rekla je Joksimović za beogradski list Večernje novosti reagirajući na izjavu predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera kojom se usprotivio stajalištu da se u skorije vrijeme države zapadnobalkanske regije pridruže Uniji.

Srbijanska ministrica drži kako bi "bilo dobro kada bi Europska unija zadržala kriterije mjerenja pojedinačnog napredovanja u reformama i kada bi u odnosu na njih utvrđivala perspektivu proširivanja Unije".

Istodobno, ovaj list navodi kako je izjava Junckera, koji je navodno rekao: "Nisam za to da se zemlje Zapadnog Balkana u skorije vreme pridruže Europskoj uniji", službeno opovrgnuta uz objašnjenje da je riječ o krivom prijevodu, te da je Juncker, zapravo, rekao: "Ne kažem da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebale sutra ući u EU".

Istodobno, Večernje novosti ocjenjuju "da se kao nadoknada za odlaganje punopravnog članstva zemljama regije nudi takozvani Marshal 2".

"Ideja ovog plana, poznatog i kao 'Berlin plus', jest da se značajno podignu ulaganja Europe u gospodarstvo i infrastrukturu Balkana i da se tako 'premosti' razdoblje tijekom kojeg EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama i neizvjesnošću po pitanju vlastite budućnosti, ne planira proširenje", ocjenjuju Večernje novosti.