Hrvatska

DAN POBJEDE: Plenković: Ne damo na Oluju kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Čast mi je pozdraviti vas iz srednjevjekovne kolijevke hrvatske države,a danas simbola hrvatskih pobjeda. Hrvatska je poput drugih država težila demokraciji i neovisnosti. Nažalost, za razliku od drugih država bili smo napadnuti od velikosrpskog agresora, a dio domovine okupiran sve do 15. siječnja 1997. Hrvatska je obranjena, modernizirana i danas je članica NATO-a. Oluja je stvorila preduvjete za Daytonski sporazum u BiH. oslobađanjem Bihaća spriječena je još jedna Srebrenica. Zbog svega toga Oluja je bila prekretnica za cijeli jugoistok Europe. Stoga danas kad čujemo kritike na Oluju poručujem da hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku. Imamo trajnu obvezu prema svim braniteljima, jer oni su najviše dali, a najviše su pogođeni. Stoga jučerašnja odluka Vlade da se Saboru predloži novi Zakon o braniteljima treba poboljšati položaj branitelja. Drago mi je da je Vlada u proračunima predvidjela rast proračuna za oružane snage. Strategijom nacionalne sigurnosti pratimo globalne europske izazove.

Nazočili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar , predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade  Andrej Plenković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, većina ministara te brojni saborski zastupnici te drugi dužnosnici i gosti, među kojima i izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je nedavno osvojila naslov svjetskog prvaka.

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije  22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Nakon svečanosti podizanja zastave na kninskoj tvđavi uslijedit će i prigodna obraćanja državnih čelnika, a zatim mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta  u kojem će sudjelovati povijesne postrojbe, ešalon hrvatskih branitelj, tri ešalona Oružanih snaga RH,  te Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika. Potom će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misu predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan pobjede, obljetnica, oluja, knin