Hrvatska

GRABAR - KITAROVIĆ: Kao Hrvatica, građanka i majka izražavam žaljenje i zbog svih stradalih Srba. Mi nismo tražili rat

"Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu da smo, slaveći danas ovu veliku povijesnu pobjedu, svjesni da nas ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje te je kao predsjednica, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izrazila žaljenje i zbog svih stradalih Srba.

"Slaveći danas ovu veliku povijesnu pobjedu, svjesni smo da nas ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Dijeleći s vama ove trenutke radosti i ponosa, kada s najvećim poštovanjem obnavljamo sjećanje na sve koji su u godinama Domovinskoga rata i tijekom "Oluje“ pali za slobodu i neovisnost Hrvatske, želim kao Predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba", poručila je predsjednica s obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Naglasila je i da hrvatski narod nije želio rat i ne raduje se ničijem stradanju. "Hrvatska država i danas čini napor, bez primjera u povijesti, kako bi vlastitim sredstvima osigurala životne uvjete svima koji se žele vratiti. Čini to unatoč tomu što inspiratori i nalogodavci agresije na Hrvatsku nisu uplatili ni kune ili, točnije, ni dinara za obnovu svega što su četnici i tzv. JNA u Hrvatskoj razorili u četiri godine granatiranja, bombardiranja, paleža i pljačke", istaknula je.

Poručila je i da to činimo unatoč tome, sa sviješću da teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se izgradnji budućnosti. Stoga će Hrvatska, uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa, te izgrađujući korektne bilateralne odnose,  dati  aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije te isto tako BiH i drugih država kandidatkinja u EU, što je uvjet ujednačavanju razvojnih pretpostavki i demokratskih standarda u državama jugoistočne Europe i učvršćivanju mira.

Naglasila je i da je vojno-političko značenje "Oluje“ danas predmet različitih vojno-političkih strategijskih analiza, što je nedavno naglasio i američki ministar obrane.

No, smatra, osim dobre organizacije, jasnih ciljeva i odlučnog vodstva, razloge briljantnom uspjehu "Oluje“ treba tražiti u duhovnim odlikama hrvatskog čovjeka i moralnim vrlinama hrvatskoga vojnika koji je budno pazio da bude što manje žrtava i razaranja, vođen pravednim ciljem oslobađanja svoje zemlje od uzurpatorske vlasti koja je vlastiti narod izvrgnula stradanjima u ime političkog mita Velike Srbije i neostvarivih vojnih ambicija.

Podsjetivši na riječi hrvatskog posvesničara i mučenika Milana Šufflaya koji je Hrvatsku nazvao "najdivnijom domovinom čitavog planeta“, Grabar-Kitarović rekla je kako  imamo sve uvjete i pretpostavke da to tako i bude.  "Imamo bogatu baštinu, dobre ljude, vrijedne radnike, uzorne učenike i studente koji briljiraju na međunarodnim smotrama,  imamo pobjedničke sportaše, ugledne znanstvenike i umjetnike, vojnike i policajce koji časno pronose hrvatsko ime diljem svijeta. Imamo brojno iseljeništvo koje želi čvršću povezanost s domovinom", istaknula je. Naglasila je i da sada imamo i  dobre gospodarske pokazatelje, odlične turističke rezultate, i sve to nam daje razloga za optimizam koji će biti to veći ukoliko bude bolja investicijska klima i koliko budemo povećavali zaposlenost, plaće i mirovine te obrazovni i pravni standard i sigurnost, koliko više sredstava bude raspoloživo proračunima županija, gradova i općina.

"To nije puki zahtjev materijalnog standarda.  To je zahtjev životnog dostojanstva  na koje ima pravo svaki hrvatski državljanin - prije svega svaki radnik i umirovljenik , svaka obitelj i branitelj, a posebice naši mladi koji imaju pravo na budućnost u vlastitoj domovini. Moramo im to omogućiti, to je naša prva obveza i odgovornost", rekla je.

"Sada je vrijeme da svaki kutak hrvatske države gospodarski, demografski i moralno obnovimo, kako bi Hrvatska svima bila dom pravde, dostojanstva, nade i života. Čvrsto vjerujem da ćemo to i učiniti", poručila je Grabar-Kitarović.

"Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Kninu upitana trebaju li predstavnici Srpskog narodnog vijeća, koji će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama Oluje, biti u Kninu.

Što se Hrvatske tiče, rekla je, nama je žao svakog - života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. "Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana",  kazala je u subotu u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oluja, knin, kolinda grabar kitarović