Hrvatska

BANOVINA: Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo Dan logora Glina

Napominju da su u više navrata upozoravali na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti pa tako i u logoru Glina.

FOTO: Screenshot/HRT
Piše: PolitikaPlus/Hina

Paljenjem svijeća te polaganjem cvijeća pred spomen ploče na mjestu logora te na spomen obilježju poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je u nedjelju Dan logora Glina, a predsjednik Društva Ivan Turudić ustvrdio je da se pojedini bivši dužnosnici tzv. SAO Krajine vraćaju u Hrvatsku glumeći amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali povlastice koje im hrvatska država omogućava.

Logor je oslobođen 6. kolovoza 1995. kao i grad Glina, upravo prije predaje "Srpske vojske Krajine”, odnosno 21. korpusa vojske tzv. SAO Krajine  8. kolovoza 1995. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije u priopćenju ističe da je kroz logor Glina tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2000 ljudi od kojih je dvadesetak, po njihovim saznanjima, likvidirano na najokrutnije načine.

Napominju da su u više navrata upozoravali na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti pa tako i u logoru Glina.

"Zato smo šokirani spoznajom da srpski ratni zločinci pod okriljem srpske politike, ispred nosa srpskim institucijama, slobodno i javno nastupaju, bez straha od sudskog progona, ismijavaju se žrtvama, obiteljima žrtava, cjelokupnoj hrvatskoj kao i svjetskoj javnosti. Još više boli spoznaja da se pojedini bivši dužnosnici (suci, odvjetnici… ) tzv. SAO Krajine kao povratnici vraćaju na teritorij Hrvatske glumeći totalnu amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali sve povlastice koje im hrvatska država omogućava", stoji u priopćenju HDLSKL SDŽ koje je potpisao predsjednik Ivan Turudić.

U sklopu obilježavanja Dana logora Glina održana je i promocija knjige "Svjedočanstva glinskih logoraša" Ivana Lipaka, bivšega logoraša glinskog logora, koja je nastala u suradnji podružnica splitske i sisačke županije društva logoraša. Knjiga kroz brojna svjedočanstva prikazuje patnje logoraša, načine mučenja, likvidacija, te, navodi se u priopćenju, Društvo smatra da bi je trebale imati sve hrvatske institucije koje u djelokrugu svoga rada imaju istrage ratnih zločina i zaštitu nacionalnih interesa.

"Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode. Zato u ime budućih generacija nikad ne smijemo zaboraviti što znači sloboda", poručuje u priopćenju HDLSKL

Obilježavanje Dana logora Glina se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u sklopu programa HDLSKL SDŽ "Da se ne zaboravi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Hrvatsko društvo logoraša, DOMOVINSKI RAT, BANIJA, BANOVINA, GLINA, LOGOR, SRPSKI LOGORI