Regija

SLOVENIJA: Sudac izgubio potporu za odbor UN-a jer je političarku nazvao ubojicom

Sudac Zupančič je za RTV Sloveniju izjavio da razumije odluku vlade kao njezino političko stajalište, makar je njegovu kandidaturu do sada već podržalo 11 država.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog  zapisa na Facebooku  da je prošlog mjeseca preminula francuska pravnica i političarka Simone Veil,  koja se kao francuska ministrica zdravlja izborila 1975. za legalizaciju abortusa, "najveći ubojica svih vremena" slovenska je vlada povukla potporu kandidaturi Boštjana Zupančiča, dugogodišnjeg suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, za člana odbora UN-a za ljudska prava.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da se vlada na to odlučla odlučila zbog Zupančičeva  "neprimjerenog" stajališta o pravu žena na pobačaj jer je to pravo u Sloveniji "ustavna kategorija". Slovenija će umjesto Zupančičeve podržati kandidaturu profesorice na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilike Sancin koja se također javila na natječaj za članove u odboru za ljudska prava UN-a, objavila je vlada.

Sudac Zupančič je za RTV Sloveniju izjavio da razumije odluku vlade kao njezino političko stajalište, makar je njegovu kandidaturu do sada već podržalo 11 država.

Simone Veil je umrla prošlog mjeseca u 89. godini života. Njezin život simbolizirala su tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje. Bila je kao aktvistica i političarka svojevrsni simbol borbe za žensku emancipaciju. U Francuskoj se izborila za pravo žena na kontracepciju, a kad je bila ministrica zdravlja u  vladi nekadašnjeg predsjednika Giscarda d'Estaigna u Francuskoj je 1975. legaliziran pobačaj. Jedno je vrijeme Simone Veil bila članica i predsjednica Europskog parlamenta.

Na inicijativu predsjednika Macrona pokopana  je u Pantheonu, gdje počivaju francuski velikani.