Kultura

KLASICI KOJI TO NISU: Izložba zaplijenjenih krivotvorina 'Ljepota lažnog sjaja' gostuje u Varaždinu

Izložba će biti svečano otvorena u Gradskom muzeju Varaždin (Palača Herzer) na Franjevačkom trgu u petak, 11. kolovoza, u 20 sati, a njen je razgled moguć do 24. rujna ove godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon predstavljanja izložaka krivotvorenih umjetnina prošle godine u Zagrebu, Muzej policije ove godine dio svoje Kriminalističke zbirke predstavlja u Gradskom muzeju u Varaždinu.

Izložba će biti svečano otvorena u Gradskom muzeju Varaždin (Palača Herzer) na Franjevačkom trgu u petak, 11. kolovoza, u 20 sati, a njen je razgled moguć do 24. rujna ove godine.

Kako je zbirka u stalnom nastajanju u Varaždinu će biti izloženo nešto više krivotvorina nego u Zagrebu, a od zvučnijih imena policija izlaže krivotvoreni rad potpisan imenom čuvenog talijanskog slikara Amedea Modiglianija (1884.-1920.)

Da je riječ o krivotvorinama povjesničarima umjetnosti, akademskim slikarima i likovnim kritičarima ponekad je dovoljan detaljan vizualan pregled, dok su neke krivotvorine identificirali sami umjetnici ili članovi njegove obitelji. No ipak, neke od krivotvorina su vještačene raznim metodama u laboratorijima kao što su Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov laboratorij u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, kažu u policiji.

"Izložba je namijenjena svim interesnim i dobnim skupinama te je edukativnog karaktera jer se njome želi poučiti građane da lakovjerno ne nasjedaju na oglase tipa: 'Prodaje se povoljno originalni Murtić. Cijena – sitnica'", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Popratni program ove izložbe čine tematska predavanja i filmske projekcije

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljepota lažnog sjaja, POLICIJA, MUP, KRIVOTVORINE, varaždin