Scena

NEMA SE, MOŽE SE: Iako 'dekintiran', Zimbabve daje milijardu dolara za Mugabeovo sveučilište

Mugabe i njegova supruga Grace bit će službeni pokrovitelji sveučilišta koje će se graditi izvan glavnoga grada Hararea.

FOTO: www.kremlin.ru
Piše: PolitikaPlus/Hina

Bankrotirana vlada Zimbabvea planira gradnju milijardu dolara vrijednog sveučilišta koje će nositi ime devedesettrogodišnjega predsjednika Roberta Mugabea, najavio je ministar obrazovanja, a oporba odmah oštro kritizirala kao bacanje javnog novca.

Sveučilište Roberta Gabriela Mugabea bavit će se znanošću i tehnologijom, a imat će i institut posvećen istraživanju "transformativnog i revolucionarnog vodstva".

Mugabe i njegova supruga Grace bit će službeni pokrovitelji sveučilišta koje će se graditi izvan glavnoga grada Hararea.

Dok je Mugabeova vladavina puno obećavala nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1980., vremešnog čelnika optužuju da je uništio gospodarstvo te nekoć prosperitetne zemlje tako što je vodio populističku politiku, uključujući oduzimanje farmi bijelcima.

Oporba je kritizirala vladin plan, tražeći da se umjesto gradnje novoga poprave uvjeti rada na postojećim sveučilištima diljem zemlje.

Devedeset posto proračuna Zimbabvea odlazi na plaće, pa vrlo malo ostaje za obnovu cesta, bolnica i školskih ustanova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANKROT, AFRIKA, dikator, obrazovanje, robert mugabe, zimbabve