Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Opasna situacija - u Hrvatskoj danas nema oporbe

HDZ je najsretnija stranka na Zemlji, jer ako je ovo oporba, onda će HDZ vladiti vječno.

Piše: Mislav Miholek

Ovo bi trebalo biti doba kiselih krastavaca. Taj divan hrvatski starinski novinarski izraz govori o kolovozu kao mjesecu u kojem se ništa pretjerano ne zbiva. Ali nažalost, ova naša predivna Hrvatska nije mjesto u kojem se sve događa po nekoj špranci, ovo je nevjerojatno nepredvidivo mjesto. Uostalom, genijalna Oluja, dijete generala gentlemena Zvonimira Červenka i admirala Davora Domazeta-Loše dogodila se usred vrućega ljeta.

Premijer Plenković, kao izvanredni diplomatski lisac shvatio koliko se nas diglo protiv poreza o nekretnina i opet je, slično kao predsjednik Tuđman, uhvatio dobroga staroga Kairosa za čuperak. Porez se odgađa, vrući krumpir je uspješno ubačen u mrzlu vodu, premijer Plenković, taj prekaljeni lisac, sigurno naviga hrvatskim političkim vodama.

Krediti u švicarcima mnoge su naše kolege stjerale u neke čudne odnose u kojima su izgubili autonomiju. 

Kao sljedbenik onoga starinskoga novinstva, nemam luksuz da se politički vežem za bilo koju opciju. Što mi kaže jedan pametan prijatelj, za desne sam lijevo, za lijeve sam desno, onako ljudski to me veseli, što znači da se nisam prodao, a nažalost dosta dobrih hrvatskih novinara prodali su se, što svojim ideološkim strastima, što nekim istočnim tajnim službama. Krediti u švicarcima mnoge su naše kolege stjerale u neke čudne odnose u kojima su izgubili autonomiju.
   
Ali kada je čovjek prešao pedesetu, a banka mu želi uzeti tu jedinu nekretninu, a ima dvoje nezaposlene djece, između novinarskog integriteta i gologa interesa, ovo drugo često prevlada. Mnogi pokojni članovi moje obitelji nisu se prodali, ali za to su platili gadnu cijenu, vremena nisu ista. Nekada se ponosno išlo zbog Hrvatske išlo na robiju, danas imamo Hrvatsku, ali nemamo novca, a ovo je 21. stoljeće, treba preživjeti.

Ovo je doba interesa, a trenutno smo došli u doba kada nema oporbe. SDP je skupina ljudi koji su u bratoubilačkome ratu, a takvome SDP-u
najviše se veseli HDZ. Zoran Milanović, grobar hrvatske mladosti i hrvatskoga gospodarstva najavljuje svoj povratak. To je isto kao da Hitler 1946. najavljuje svoj izlazak na izbore. Tvrda desnica je razbijena i postoji negdje oko 150 HSP-ova koje nitko ne shvaća ozbiljno, a većina hrvatskih medija (tj. svi oni koji dišu lijevo) sustavno pokapaju opciju Hasanbegović-Esih. HNS se raspao na dvije struje, onu koja je za biznis i onu koja je za Jugoslaviju, prva je ušla u HDZ-ovu vlast.

Ovo je doba interesa, a trenutno smo došli u doba kada nema oporbe.

   
Živi zid, ta vesela skupina anarhista sustavno radi prljave poslove za HDZ, a to sami nikako ne razumiju. Primjerice, predsjednički izbori, Ivan Vilibor Sinčić je asistirao Kolindi Grabar-Kitarović u rušenju čovjeka koji se zabija u parkirane aute. Udruga Lipa teškom je mukom pokrenula cijelo društvo protiv poreza protiv na nekretnine, Živi zid uskače i minira tu inicijativu svojom pojavom. HDZ je najsretnija stranka na Zemlji, jer ako je to oporba, onda će HDZ vladiti vječno.
   
Most je u prirodnom knock-downu, Krešo Beljak je možda vođa kakve buduće oporbe, ali HSS-ovi klasični birači nisu uz njega. Ali od svih oporbenih političara, Beljak je najobrazovaniji i politički ima najviše iskustva. Koalicija HSS-Živi Zid mogla bi dobiti dosta glasova, ali Ivan Pernar ima preveliki ego da bi sebi dopustio da netko drugi bude jači od njega na istoj listi.
   
Kao što rekoh, HDZ može slaviti, ne postoji prava oporba. Svi mi koji shvaćamo da u društvu mora postoji više opcija, jednostavno, mi smo spušili. Jadna je zemlja i država u kojoj ne postoje barem tri opcije. Jednoumlje je najopasnija situacija koja može zadesiti jednu državu. Ova oporba se mora hitno preustrojiti jer inače ćemo kliznuti u doba kada će HDZ dugo i bezbrižno vladati, a ja se toga vrlo plašim, kao liberalni demokrat i netko tko jako voli ovu zemlju. Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska zaslužuje barem tri kvalitetne opcije!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LJEVICA, DESNICA, SABOR, VLADA, KREŠO BELJAK, HSS, SDP, MOST, ŽIVI ZID, HDZ