Mojbiz

KARLOVAC: Četrdeset sudionika natječe se u izradi turističke, reklamne i umjetničke fotografije

Rad sudionika i njihova kreativna rješenja uhvaćena fotografskim objektivima prati žiri sastavljen od fotografa, među kojima je i pobjednica lanjskih Foto dana mladih Sara Filipa Delić

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sedmi Foto dani mladih (FDM) okupili su u Karlovcu 40 sudionika iz osam zemalja koji se do 15. kolovoza natječu u izradi turističke, reklamne i umjetničke fotografije, a manifestacija je popraćena brojnim događanjima, od predavanja do fotografskih izložbi.

Natjecatelji su u prva dva dana odradili reklamnu fotografiju sa zadatkom prezentiranja pojedinih brendova u marketinške svrhe, otvoreno je nekoliko izložbi fotografija, dok je voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki održala predavanje "Kako organizirati festival za mlade -  nekad i danas".

Rad sudionika i njihova kreativna rješenja uhvaćena fotografskim objektivima prati žiri sastavljen od fotografa, među kojima je i pobjednica lanjskih Foto dana mladih Sara Filipa Delić. Ona je na otvaranju izložbe studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ispričala da je prije fotografirala samo po osjećaju, ali je kroz manifestaciju naučila osnove tehnike što je bilo presudno za upis na Akademiju.

"Lijepo se vratiti i inspirirati mlade kolege da se usavrše u fotografiranju", rekla je Sara Filipa Delić.

U karlovačkom Gradskom muzeju Karlovac otvorena izložba "Struggles of being a woman“, mlade nizozemske umjetnice Anne Eerdman koja serijom autoportreta na humorističan način pokazuje  svakodnevne bitke i probleme žena.

"Sudjelovanje na FDM osvojila sam na foto natjecanju u Nizozemskoj kojeg je organizirao Studio 15. Presretna sam što imam prilike biti u Hrvatskoj s ovim divnim mladim ljudima", rekla je Anne Eerdmann.

Popodne će u Festivalskom centru na karlovačkom Korzu biti održano predavanje „Event fotografija“ Gorana Vrakele, glavnog urednika Digital Foto magazina, a u nedjelju će bit održana debata „Koliko Instagram i društvene mreže umanjuju umjetničku vrijednost fotografije?“, pod vodstvom  filmskog kritičara Boška Picule. Debata se temelji na činjenici da je sve veća popularnost društvenih mreža rezultirala velikim brojem fotografija koje se svakodnevno objavljuju na Instagramu i Snapchatu, što može remetiti mjerila dobre ili umjetničke fotografije, te otvara pitanje može li fotografija načinjena mobitelom imati jednaku umjetničku vrijednost kao fotografija napravljena profesionalnim fotoaparatom?

Kroz popratni program u četvrtak i petak održan je PickUp Music festival s osam koncerata, a uz ostale nastupali su Let 3 i Jinx. Naš glavni cilj je u Karlovac dovesti vrhunsku produkciju i Karlovčanima omogućiti najbolji doživljaj glazbe uživo. PickUp Music festival odlična je prilika da na pozornici zasviraju mlađi bendovi koji tek stvaraju svoj glazbeni put, uz popularne i već afirmirane glazbenike, izjavio je predsjednik udruge Izvan fokusa Filip Trezner.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FOTOGRAFIJA, FDM, KARLOVAC, Foto dani mladih, FOTOGRAFI, MLADI