Svijet

WASHINGTON: Trojica direktora više ne savjetuju Trumpa nakon Charlottesvillea

Prvi je odluku donio glavni direktor velike farmaceutske tvrtke Mercka, Kenneth Frazier, koji je crnac.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni direktori Mercka, Under Armoura i Intela objavili su u ponedjeljak da više neće biti članovi skupine poduzetnika koji savjetuju Donalda Trumpa, u znak prosvjeda protiv nespremnosti američkog predsjednika da otvoreno osudi skupine krajnje desnice nakon nasilja u Charlottesvilleu, u saveznoj državi Virginiji.

Prvi je odluku donio glavni direktor velike farmaceutske tvrtke Mercka, Kenneth Frazier, koji je crnac.

"Američki dužnosnici moraju poštovati naše temeljne vrijednosti i jasno odbaciti izljeve mržnje, sektaštva i polaganje prava na supremaciju koji niječu američki ideal po kojemu su svi ljudi stvoreni jednaki", rekao je u poruci na Twitteru koju je u ponedjeljak objavio na Merckovu računu.

Nekoliko sati nakon Fraziera, svoj odlazak je najavio i Kevin Plank, glavni direktor i osnivač tvrtke za športsku odjeću i opremu Under Armour, istaknuvši da je njegova kompanija "aktivna u inovacijama i sportu, a ne u politici".

Trumpov savjetnik više neće biti ni Brian Krzanich, glavni direktor Intela, tvrtke za proizvodnju informatičkih čipova. "Politika i političke agende zanemarili su važnu zadaću obnove proizvodne baze Amerike", rekao je u priopćenju, istaknuvši da osjeća "odbojnost" prema nasilju u Charlottesvilleu.

"Moramo poštovati - a ne napadati - one koji su se digli za jednakost i druge vrijednosti do kojih Amerikanci drže. Nadam se da će se to promijeniti i htio bih se vratiti kada se to dogodi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Charlottesville, SAD, AMERIKA, donald trump, RASNI NEMERI, SAVJETNICI