Regija

VESELO U BIH: SDA osudio Čovića zbog potpore izgradnji Pelješkog mosta

SDA dodaje da su o takvome stavu BiH Predsjedništva upoznati i najviši dužnosnici Hrvatske, te je optužio Čovića da zastupa interese Hrvatske umjesto Bosne i Hercegovine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića nazvala je neistinom navode predsjedavajućeg BiH Predsjedništva Dragana Čovića da BiH ne osporava izgradnju Pelješkog mosta koje je iznio tijekom sinoćnjeg gostovanja u Temi dana HRT-a.

"Apsolutna je neistina da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta. Prava je istina, a to zna i sam Čović, da je Predsjedništvo BiH 2007. godine jednoglasno usvojilo stav koji glasi: 'Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države',  navodi se u priopćenju iz Stranke demokratske akcije kojoj je na čelu Bakira Izetbegović, a on je ujedno i bošnjački član BiH Predsjedništva.

SDA dodaje da su o takvome stavu BiH Predsjedništva upoznati i najviši dužnosnici Hrvatske, te je optužio Čovića da zastupa interese Hrvatske umjesto Bosne i Hercegovine.

"Nedopustivo je da Dragan Čović  umjesto obvezujućeg zastupanja interesa BiH zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i  dugoročnim interesima BiH", dodaje se u priopćenju.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je za HRT kako osporavanje izgranje Pelješkog mosdta nije službeno stajalište BiH.

"Problematiziranje gradnje Pelješkog mosta nije službeno stajalište BiH. Službeno stajalište zadnjih godina je bilo u smislu ohrabrivanja Hrvatske da nastavi s takvim infrastrukturnim projektom koji ima veliko značenje i za BiH", rekao Čović.

Vladajuće i oporbene bošnjačke stranke najavile su pokretanje inicijative u Parlamentarnoj skupštini BiH za zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta do utvrđivanje granice na moru između dviju država i zahtjeva za pristup otvorenome moru za brodove iz BiH.

Granica na moru između dviju država određena je 1999., a taj su Sporazum o granici potpisali tadašnji predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović. Zbog prijepora taj sporazum nikada nije ratificiran u Hrvatskom saboru, odnosno Parlamentu BiH, no primjenjuje se kao privremeno rješenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih hrvati, hrvati u bih, HDZ BIH, dragan čović, PELJEŠKI MOST, BIH, SARAJEVO, SDA