Kultura

ČUVENI FESTIVAL: Superjunaci - tema 12. varaždinskog Trash Film Festivala

Festival će se održati od 6. do 9. rujna, a i ove godine svi programi bit će potpuno besplatni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Superman, Batman, Iron Man, Captain America i drugi superjunaci tema su ovogodišnjeg 12. Trash Film Festivala koji će sredinom rujna  u Varaždinu okupiti amaterske filmaše iz cijeloga svijeta i prikazati njihove niskobudžetne filmove na velikom platnu.

Festival će se održati od 6. do 9. rujna, a i ove godine svi programi bit će potpuno besplatni.

Na natječaj je  stiglo 119 filmova iz 29 zemalja svijeta, a u službenu konkurenciju uvršteno je 30-ak filmova koji će biti prikazani u Kinu Gaj, kultnom okupljalištu varaždinskih zaljubljenika u sedmu umjetnost.

Za nagrade -"Zlatne motorke" natjecat će se filmaši iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Njemačke, Portugala i drugih europskih zemalja, ali i iz drugih dijelova svijeta, kao što su Argentina i Južna Koreja.

S obzirom da su tema superjunaci,  organizatori najavljuju "svojevrsnu konvenciju za sve one s 'posebnim moćima' koji su život posvetili borbi protiv kriminala i zlikovaca".

O dobitnicima "Zlatnih motorki" u kategoriji borilačkog, znanstveno-fantastičnog, akcijskog i horror filma odlučivat će stručni žiri koji ove godine čine trasher i filmofil  Boris Prole,  stručnjak za crtiće Hrvoje Selec te rocker i frontman Atomskog skloništa Bruno Langer.

Jednu "Zlatnu motorku" i ove će godine dodijeliti i festivalska publika.

U Off programu bit će prikazana prva varaždinska meksička sapunica "Consuelo"  te urbani filmski ep studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda, - crna komedija "Život po Moskriju".

U sklopu svečanosti zatvaranja festivala bit će prikazani i isječci iz novog blockbustera Udruge Trash koji je ovaj put, u skladu s temom festivala, posvećen superjunacima.

Bit će održan i Filmski kviz, debata, a organizatori najavljuju i koncertni program, no imena izvođača još su uvijek tajna.

Udruga Trash ove je godine ostvarila suradnju i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu pa će tako dio programa biti održan i u kazalištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUPERJUNACI, VARAŽDIN, Trash Film Festival, FILM, KINO