Regija

SARAJEVO: Mladi SDA-ovac potaknuo nove polemike o preimenovanju ulice maršala Tita

Iako sezona godišnjih odmora u toj zemlji nije prouzročila izostanak žustrih političkih rasprava o cijelom nizu gorućih pitanja, novu temu za verbalna sukobljavanja ponudio je stanoviti Tarik Dautović, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u vijeću sarajevske općine Stari grad.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Preimenovanje glavne sarajevske ulice koja nosi naziv po maršalu Titu u četvrtak se odjednom postavilo kao pitanje koje je ponovo uzrburkalo političke duhove u Bosni i Hercegovini.

Iako sezona godišnjih odmora u toj zemlji nije prouzročila izostanak žustrih političkih rasprava o cijelom nizu gorućih pitanja, novu temu za verbalna sukobljavanja ponudio je stanoviti Tarik Dautović, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u vijeću sarajevske općine Stari grad.

Na Facebooku je objavio poruku "u ime nove generacije Bošnjaka" u kojoj je naveo kako će oni učiniti sve da se ime "zločinca" Tita makne s pročelja zgrada u glavnoj sarajevskoj ulici te da se ona imenuje po Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH kao neovisne države i bošnjačkom političkom lideru.

Dautoviću je poticaj bila činjenica kako od nedavno jedna od sarajevskih osnovnih škola nosi ime po Mustafi Busuladžiću, gotovo zaboravljenom muslimanskom publicistu iz prve polovice 20. stoljeća koji je bez suđenja strijeljan 1946. godine.

Busuladžića su partizanske vlasti uhitile a potom i smaknule zbog kolaboracije s ustaškim režimom. On je u vrijeme kada je Bosnom i Hercegovinom upravljala vlast NDH otvoreno pozdravljao progone nad sarajevskim Židovima.

Imenovanje škole po Busuladžiću izglasala je vlast koju kontrolira SDA i to unatoč glasnim protivljenima u dijelu javnosti a Dautović sada najavljuje kako se na tome neće stati.

"Mi ćemo napraviti sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka", napisao je Dautović.

Ostalo je nejasno u čije on ime zapravo govori odnosno ima li za takav istup potporu unutar stranke i njezina vodstva.

Alija Izetbegović je osobno iskazivao protivljenje inicijativama koje su se javile još za njegova života da se promijeni ime Titove ulice a nastojanja dijelova SDA da se s tim ipak nešto napravi na kraju su rezultirala kompromisom - jedan od središnjih gradskih trgova koji se do tada zvao Trg oslobođenja preimenovan je u Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

Hoće li novi pokušaj da se pokojnog bošnjačkog lidera "useli" u glavnu gradsku ulicu uspjeti nije sigurno no jasno je kako će takav pokupak naići na žestoke otpore.

Iako naizgled nevažno očitovanje jednog anonimnog općinskog vijećnika o uvijek aktualnoj temi odmah je naišlo na oštra reagiranja stranaka ljevice a zanimljivo je kako oni uglavnom drže da Izetbegović i Broz zapravo savršeno kohabitiraju jer su se i jedan i drugi u različitom vremenu dokazali kao borci protiv fašizma. Time aludiraju na činjenicu da se i Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata borio u partizanskim redovima.

"Ovo je jasan pokazatelj revizionističkog odnosa mladih nacionalista koji slijede svoje stranačke kolege, koji su ovu državu odveli u rat, ali i pokazuje da prate svjetski trend rastućeg fašizma", ocjena je koja stoji u reagiranju Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Mladi SDP-ovci podsjećaju Dautovića kako je upravo tijekom Titove vladavine točnije 1974. godine muslimanima dano pravo da se izjasne kao pripadnici naroda ravnopravnog sa svim narodima i narodnostima tadašnje države, a da su na najvišim dužnostima u bivšoj SFRJ bili upravo brojni Muslimani koji su, uostalom u velikom broju bili i pripadnici narodno-oslobodilačkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata.

"Ne damo Titovu ulicu", stoji na kraju priopćenja.

Na sličan način reagirali su i iz Demokratske fronte (DF), parlamentarne stranke koju vodi Željko Komšić.

"Ne razumijemo potrebu neupućenog, ograničenog i opijenog podmlatka Stranke demokratske akcije potpomognutog  stranačkom propagandnom mašinerijom u nastojanju da se u konflikt dovedu dvojica dokazanih antifašista, a to su gospodin Alija Izetbegović i drug Josip Broz Tito", stoji u reagiranju DF-a.

Iz te stranke pitaju je li razlog možda u primjeru inicijativa iz Zagreba "koje za cilj imaju osporavanje antifašizma i brisanje svoje svijetle povijesti".

"Pozivamo SDA mladež da svoje idole ne pronalaze u pratiocima i ideolozima fašizma, a građane Sarajeva da sa ponosom brane ono što su obranili u najtežim vremenima i da zaštite svoje antifašističko nasljeđe", apelirali su iz DF-a.

Izvanparlamentarna Socijaldemokratska unija (SDU) inicijativu je ocijenila kao nacionalistički pamflet posvađan s činjenicama. Podsjećaju kako je u vrijeme onoga što se sada naziva Titovom diktaturom djelovala Sarajevska medresa, Islamska zajednica sa svim svojim institucijama, Islamski fakultet i druge insititucije koje su očuvale sve ono čime se danas nova bošnjačka generacija diči.

"Na ovim prostorima je dovoljno krvi palo da se sačuva sloboda i svoje zasluge za to imaju i maršal Tito i Alija Izetbegović, svaki u vremenu u kojem su živjeli. Odricati se bilo koga od njih je pokazivanje vlastite nepismenosti", stajalište je SDU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, sarajevo, josip broz tito, SDA, BOŠNJACI