Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: Rat i mir na Korejskom poluotoku

Jednostavno, Kina si ne može dopustiti luksuz da im se na kopnenoj granici nalaze trupe Sjedinjenih država. Nije si to mogla dopustiti onda i neće to dopustiti niti danas.

Piše: Damir Gašparović

S razlogom u svijetu postoji opravdana zebnja o izbijanju novog korejskog rata. Ocjenjivati danas tko je u pravu potpuno je suvišno, treba poznavati povijesne činjenice kako bismo mogli procjenjivati sadašnjost. Jer sve što se danas oko Koreje događa već se jednom dogodilo - u Korejskom ratu.

Ključna stvar koju treba znati jest da Kina nije ni tada dozvolila vojni poraz Sjeverne Koreje i kada se činilo da je zapadna koalicija s ovlastima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pred pobjedom i na samoj granici Kine, kineska armija je ušla u sjevernu Koreju. Jednostavno, Kina si ne može dopustiti luksuz da im se na kopnenoj granici nalaze trupe Sjedinjenih država. Nije si to mogla dopustiti onda i neće to dopustiti niti danas.

Kako danas stoje stvari...

Za situaciju u Sjevernoj Koreji  nije moguće isključivo okrivljavati  njenu zatvorenost kao niti samo diktatore iz obitelji Kim. Sjeverna Koreja se u stvari nalazi pod sankcijama od korejskog rata i ta situacija dodatno je dovela do ovako zatvorenog režima i države. Godine razvoja nuklearnog naoružanja i razvoja interkontinentalnih balističkih projektila dobrim dijelom su u funkciji postizanja dogovora sa zapadnim zemljama i slabljenja sankcija. Ovakvo dovođenja svijeta na rub nuklearnog sukoba ne može nikako biti u interesu niti Sjedinjenih država a niti Sjeverne Koreje.    A kako bi mogao izgledati scenarij kataklizme?

Realnu opasnost predstavlja to što Sjeverna Koreja ubrzano savladava tehnologiju ispaljivanja balističkih raketa s podmornica


U slučaju odluke Sjedinjenih država da "preventivno" izvrše nuklearni udar na Sjevernu Koreju  neće biti moguće izbjeći uništenje Seula koji danas broji 10 milijuna stanovnika, a koji je od linije razgraničenja udaljen svega 30 kilometara i prema kojem je okrenuto po tvrdnji vojnih stručnjaka 12 tisuća topničkih i raketnih oruđa sa sjevera.  Ta oruđa ne mogu biti uništena u prvih sat vremena vojne akcije i kako bi izgledao Seul nakon toga strašno je i pomisliti.
                                                                                  
Pitanje nuklearnog udara Sjeverne Koreje na Sjedinjene države isto tako sve manje postaje nemoguća misija. Čak više nije stvar da li sjeverno-korejske balističke rakete dosežu veći dio kopna Sjedinjenih država i što bi samo jedna ili dvije nuklearne rakete učinile  Los Angelesu ili San Francisku, već realnu opasnost predstavlja to što Sjeverna Koreja ubrzano savladava tehnologiju ispaljivanja balističkih raketa s podmornica. Varijanta u kojoj bi se neka od tihi podmornica mogla dovoljno približiti Sjedinjenim državama i ispaliti balističke rakete s nuklearnom bojevom glavom sve je vjerojatnija.

Epilog sukoba

U slučaju da se svi ovi užasi i dogode, pa čak da se izbjegne korištenje nuklearnog naoružanja, sasvim je izvjesno da Kina jednako kao i krajem 1951. godine NEĆE dopustiti vojni poraz Sjeverne Koreje i dolazak američkih trupa na kinesku granicu. Potpuno je izvjesno da bi u kopneni sukob ušla i kineska armija i učinila sve da se zadrži sadašnja linija razgraničenja. Tragično je i žalosno ako to ne vidi sadašnja američka administracija, jer bi to značilo da nisu svjesni da bi novi korejski rat bio tek upaljač na veliki opći vojni sukob. Nadajmo se da to danas nikom nije na pameti i da to danas nikom ne treba.

Na kraju, svaki rat završava za zelenim stolom pa bi tako završio i ovaj ili ovi ratovi. Stoga predlažem i Sjedinjenim državama i Kini i Sjevernoj i Južnoj Koreji da sjednu za stol prije bilo kakvog mogućeg rata i postignu sporazum koji će biti utemeljen na zdravom razumu a ne na tijelima milijuna žrtava. Današnjem svijetu put mira i međusobnog respekta i poštovanja više bi nego dobro došao, jer samo mir a ne rat u današnjem okrutnom svijetu mogu dati pobjednike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, balistički projektili, Damir Gašparović, KINA, AMERIKA, Sjeverna Koreja