Turizam

NP KRKA: Projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu

Znanstvena suradnja navedenih institucija započela je 2005. na arheološkom lokalitetu Burnum na kojem se od tada redovito, svake godine, provode eksperimentalna i inovativna istraživanja u cilju razumijevanja dinamike naseljavanja u rimsko doba i njenog utjecaja na mikro-lokalitet Burnum.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prof. Francesca Sofia, ravnateljica Odsjeka za Povijest Kulture i Civilizacije – Alma Mater Studiorum Sveučilišta u Bologni, Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni parka Krka“ potpisali su Sporazum o istraživanju za studiju, dokumentaciju i valorizaciju rimskog amfiteatra u Burnumu.

 

Znanstvena suradnja navedenih institucija započela je 2005. na arheološkom lokalitetu Burnum na kojem se od tada redovito, svake godine, provode eksperimentalna i inovativna istraživanja u cilju razumijevanja dinamike naseljavanja u rimsko doba i njenog utjecaja na mikro-lokalitet Burnum ali i šire područje uzvodnog toka Krke. Podršku projektu pružaju i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru,  Centar za jadransku arheologiju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

 

Projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu rezultat je bliske suradnje institucija i višegodišnjih znanstvenih istraživanja talijanskih i hrvatskih arheologa koji će omogućiti jedinstvenu i preciznu rekonstrukciju arhitektonske strukture amfiteatra i njen grafički prikaz najnovijim tehnološkim dostignućima kako bi se postojeće arheološko nasljeđe i arheološko nalazište rimskog vojnog amfiteatra dodatno valorizirali i afirmirali kao arheološka i posjetiteljska destinacija.

 

Novi istraživački projekt sastoji se od niza topografskih mjerenja i dokumentiranja s tehnološki naprednom opremom iinovativnim metodama (laserski skener, dron i sl.). Osim u znanstvene svrhe rezultati će biti korišteni za izradu detaljne rekonstrukcije arhitektonskog kompleksa i antičkih tehnika gradnje u cilju predlaganja grafičke rekonstrukcije amfiteatra.

 

Tehnička i znanstvena mjerenja dobivena ovim metodama  omogućit će stvaranje virtualnih rekonstrukcija koja  će posjetiteljima biti dostupna putem tableta i pametnih telefona kao koncept proširene stvarnosti. Krajnji rezultat bit će video uradci kojima će posjetitelji moći doživjeti izgradnju amfiteatra, najznačajnije arhitektonske promjene tijekom stoljeća i na kraju napuštanje i propadanje rimskog vojnog amfiteatra. Analitički pristup koji objedinjuje arheološke lokalitete i tehnološki napredak primijenjeni u kulturnoj baštini doprinose posjetiteljskom razumijevanju arheoloških istraživanja i razvijaju nove oblike turizma.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.000 eura koje će financirati Javna ustanova “Nacionalni park Krka”. Rok završetka projekta je dvanaest mjeseci tijekom kojih će svi partneri osigurati sva potrebna znanja, vještine i tehnička pomagala kako bi se projekt uspješno proveo te će se zalagati za promoviranje i širenje rezultata istraživanja putem knjiga, brošura, mrežnih stranica, društvenih mreža te raznih događanja poput znanstvenih konferencija, seminara i izložbi s prvim predstavljanjem u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DALMACIJA, BURNUM, KRKA, ARHEOLOGIJA, NP KRKA, TURIZAM