Kultura

SRIJEM: Svečano otvoren 11. Vukovar film festival

Govoreći o vukovarskom festivalu njegov direktor Igor Rakonić kazao je kako je mislio da će teško nadmašiti prošlogodišnji festival ali da su ipak uspjeli.

FOTO: Hina
Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedanaesti Vukovar film festival (VFF) otvoren je u ponedjeljak navečer u prepunoj dvorani Hrvatskog doma, a pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo na svečanosti je istaknula kako je festival zadnjih godina postao i prepoznatljiv ne samo u hrvatskim nego i europskim okvirima.

"Vukovar film festival ima veliku važnost u regionalnom, gospodarskom, kulturnom i turističkom razvoju Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Prvi festival održan je na dunavskom šlepu, a s novim lokacijama filmskih projekcija postao je odrednica filmske inovativnosti. Festival oživi cijeli grad te doprinosi afirmaciji kinematografije", rekla je Hraste Sočo.

Govoreći o vukovarskom festivalu njegov direktor Igor Rakonić kazao je kako je mislio da će teško nadmašiti  prošlogodišnji festival ali da su ipak uspjeli.

Ove godine na VFF biti će prikazano ukupno 80 filmova podijeljenih u 13 kategorija. Čak 20-ak filmova su prikazivani na festivalima u Berlinu i Caenu. Filmovi se prikazuju u četiri grada na deset lokacija, imaju organizirane i četiri radionice kao i bogat popratni program s tri koncerta, dodao je.

„Ne pada to ništa s neba. Mi te filmove pratimo i po godinu ili dvije unaprijed dogovaramo“, rekao je Rakonić.

I ove godine veliko zanimanje publike izazivaju dokumentarci za čiji odabir je zadužen Đelo Hadžiselimović koji je odabrao šest dokumentaraca koji će biti prikazivani na putničkom brodu Bajadera.

„Filmovi će biti prikazivani na najljepšoj pozornici na svijetu dok brodi Dunavom. Drago mi je što su gledatelji prepoznali dokumentarce kao poseban žanr i koji bilježe veliki uspjeh u cijelom svijetu. Na TV-u su vrlo često dokumentarni filmovi gledaniji od igranih, a neki prilikom snimanja imaju veće budžete nego igrani filmovi“, rekao je Hadžiselimović.

Istaknuo je  kako u Hrvatskoj nastaju odlični dokumentarni filmovi koji se prikazuju diljem svijeta.

Tijekom Vukovarskog film festivala biti će dodijeljene i dvije posebne nagrade. Tako će nagradu za životno djelo dobiti ugledni redatelj Antun Vrdoljak dok će nagradu za poseban doprinos hrvatskom filmu biti uručena književniku Pavlu Pavličiću koji je pisao i scenarije za filmove.

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u kojima su istaknuti filmski profesionalci. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, te nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

"Čast mi je biti dio žirija na ovome festivalu jer znam kako je 'porađan' i kako se etablirao kao jedan od boljih regionalnih filmskih festivala. Izbor filmova je sjajan. Ipak, meni je ovdje važnija cijela priča od pobjedničkog filma. Vukovar i danas nosi bolne ožiljke, a on je ujedno i poruka da se ožiljci ne mogu zaboraviti ali da moramo naprijed“, rekao je Hadžihafizbegović.  

Vukovar film festival traje do 26. kolovoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM, vukovar film festival, SRIJEM, VUKOVAR, FESTIVAL, DUNAV