Svijet

VATIKAN: Papa Franjo posjetit će Mjanmar i Bangladeš prije Božića

Bit će to prvi put da neki papa posjećuje Mjanmar, a putovanje će se službeno najaviti krajem kolovoza, dodao je izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo će gotovo sigurno do kraja godine posjetiti Bangladeš i Mjanmar, dvije države koje su u krizi oko muslimanske manjine Rohinja, objavio je u srijedu visoki izvor iz Vatikana.

Bit će to prvi put da neki papa posjećuje Mjanmar, a putovanje će se službeno najaviti krajem kolovoza, dodao je izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Papa će na jugoistok Azije najvjerojatnije otputovati krajem studenog i početkom prosinca, no definitivno prije Božića. Vatikan je dosad službeno objavio samo da se istražuje mogućnost putovanja u te dvije države koje su predstavnici Vatikana posjetili kako bi izvidjeli situaciju.

Mjanmar je u posljednjem razdoblju pod kritikama međunarodne zajednice zbog zločina nad zajednicom Rohinja. Franjo je u veljači osudio te činove, naglasivši da su pripadnici te muslimanske skupine mučeni i ubijeni samo zato što žele živjeti svoju kulturu i vjeru.

Kriza oko Rohinja povezuje nedavne povijesti Mjanmara i Bangladeša. U mjanmarskoj saveznoj državi Rakhine živi ih oko 1,1 milijuna, no nemaju status državljana i zabranjeno im je putovati. Mnogi budisti diljem Mjanmara smatraju ih ilegalnim imigrantima iz susjednog Bangladeša.

Otkad su prošle godine pobunjenici iz te zajednice ubili devet policajaca, gotovo njih 87 tisuća pobjeglo je u Bangladeš. To je pokrenulo gušenje pobune koje je obilježeno optužbama o silovanjima, ubojstvima i paleži od strane snaga sigurnosti.

Vatikan i Mjanmar uspostavili su diplomatske odnose u svibnju kad je de facto čelnica te države Aung San Suu Kyi posjetila Svetu Stolicu.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade i nagrade Saharov Europskog parlamenta, velikom je izbornom pobjedom preuzela vlast 2016. nakon što su bivši mjanmarski vojni čelnici potaknuli političku tranziciju. Ona je ujedno i ministar vanjskih poslova te države, a predsjedničku funkciju ne može preuzeti jer su joj djeca britanski državljani, što se protivi ustavu te države, piše BBC.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveta stolica, KATOLIČKA CRKVA, VATIKAN, papa franjo, bangladeš, mijanmar, mjanmar, RIM