Mojbiz

TJEDNI PREGLED: Crobex uspio ostati iznad 1.900 bodova, promet skroman

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz skroman promet, uobičajen za kolovoz, na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna Crobex indeks uspio održati iznad psihološki važne granice od 1.900 bodova, a analitičari zbog nedostatka poslovnih vijesti ni idući tjedan ne očekuju bitnije pomake u likvidnosti i vrijednosti indeksa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao skromnih 0,02 posto, zadržavši se na 1.901 bodu. Crobex10 porastao je, pak, za 0,55 posto, na 1.126 bodova.

Od ukupno 74 dionice kojima se protekloga tjedna trgovalo, cijena njih 26 je porasla, 43 pala, a 5 ostala nepromijenjena.

Redovni promet dionicama iznosio je 15,2 milijuna kuna, otprilike isto kao i tjedan dana ranije.

"Protekloga tjedna na Zagrebačkoj burzi likvidnost je bila slaba, kao i cijeli kolovoz, dok su indeksi zabilježili tek blage pomake, pri čemu je Crobex oscilirao oko 1.900 bodova", ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet, gotovo 4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena porasla 1,04 posto, na 181 kunu.

Milijunski promet ostvaren je još samo dionicom Valamar Rivijere, 2,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena porasla 1,83 posto, na 45,72 kune.

Od važnijih korporativnih vijesti, Jurić ističe da je slovenski regulator ponovno odbio dati suglasnost Adrisu za povećanje udjela u Sava Re osiguranju.

"To je drugi put da je slovenska regulatorna agencija odbila dati suglasnost, nakon što je prošle godine Adris, zajedno s Croatia osiguranjem, predao zahtjev koji je također odbijen. Ta vijest nije se negativno odrazila na cijenu povlaštene Adrisove dionice, koja je u srijedu nakon objave vijesti porasla za 0,66 posto", kaže Jurić.

Povlašteno izdanje Adrisa na tjednoj razini poskupilo je 0,88 posto, na 456 kuna, a s prometom od gotovo 860 tisuća kuna bilo je među likvidnijim izdanjima.

"Dionica Đure Đakovića bila je u fokusu investitora zbog najavljene nove dokapitalizacije s kojom planiraju prikupiti nešto više od 100 milijuna kuna svježeg kapitala. Uz pojačanu likvidnost u proteklom tjednu i pad od ponedjeljka do srijede, u četvrtak je ipak dionica doživjela korekciju na više, te je tjedan ipak završila bez značajnije promjene", navodi Jurić.

Cijena dionice te slavonskobrodske tvrtke oslabila je na tjednoj razini 1,3 posto, na 29,6 kuna, uz 444 tisuće kuna prometa.

"Tehnika je u četvrtak poslijepodne objavila da je sklopila ugovor o izvođenju radova u hali bivše Željezare Sisak s naručiteljem kompanijom Rohrwerk Maxhuette iz Siska. Vrijednost radova nije objavljena, a ova vijest nije se odrazila na cijenu dionice Tehnike", ističe Jurić.

Cijena dionice te građevinske kompanije spustila se na tjednoj razini za nešto više od 3 posto, na 533,18 kuna.

Uprava Hidroelektre niskogradnje izvijestila je, pak, krajem tjedna da je donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala unosom prava potraživanja vjerovnika Avenue Osteuropa u visini od 15,6 milijuna kuna.

Uplatom tog iznosa kapital će se povećati izdavanjem 311.940 novih redovnih dionica, nominalnog iznosa 50 kuna svaka. Nakon povećanja, temeljni kapital iznosit će 46,79 milijuna kuna i bit će podijeljen na 935.821 redovnu dionicu.

Dionica te kompanije poskupila je protekloga tjedna 6,86 posto, na 38,5 kuna, no njome je ostvaren mršav promet.

Među likvidnijim izdanjima, znatniji skok cijene ostvarile su dionice Badela 1862, za 16,5 posto, Istarske kreditne banke Umag, za 8,06 posto, te Brodogradilišta Viktor Lenac, za 5,23 posto.

Istodobno, znatnije su pale cijene dionica Viadukta, za 33,33 posto, te Dalekovoda, za 4,2 posto.

"Sljedeći tjedan ne očekujemo bitnije pomake u likvidnosti i vrijednosti Crobex indeksa", zaključuje Jurić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, ZSE, ZAGREBAČKA BURZA, crobex 10