Turizam

ISTRAŽIVANJE: Na maturalac se ne ide samo radi zabave

Piše: PolitikaPlus/Hina

Suprotno uvriježenom mišljenju da je srednjoškolcima na maturalcu samo do zabave, prilikom odabira destinacije većina, odnosno njih 55 posto, preferira destinaciju koja ima dobar omjer zabave i kulturnih znamenitosti, pokazuje istraživanje portala EduCentar.

Na temelju ponude zabave destinaciju je biralo 29 posto ispitanika, a deset posto na temelju cjenovne prihvatljivosti putovanja. Tek tri posto ispitanika izjavilo je kako su destinaciju birali isključivo prema kulturnim znamenitostima i povijesti države, pokazuje istraživanje koje je portal EduCentar proveo na oko 600 ispitanika. 

Ispitanici najčešće odlaze na osnovnoškolske izlete, njih čak 99 posto, dok ih na izlete u srednjoj školi ide 94 posto. Od onih koji su pohađali srednju školu, 85 posto ih je išlo na maturalac, dok su apsolventska putovanja manje popularna - svega 29 posto ispitanika koji su završili fakultet išli su na apsolventsko putovanje.

Najčešći razlog propuštanja maturalca loše financijsko stanje

Najčešći razlog zbog kojeg su ispitanici propustili maturalac je loše financijsko stanje, a potom slijedi  loša povezanost s društvom u razredu.

Iako je veliki broj ispitanika izjavio kako im lokacija maturalca nije važna dokle god su sa svojim društvom  (40 posto), ipak je većini (60 posto) važno u koju zemlju idu na putovanje.

I dok za maturalac u osnovnoj školi ispitanici preferiraju putovanje unutar Hrvatske (75 posto), za maturalac u srednjoj školi ipak većina preferira odlazak u inozemstvo (87 posto).

Za maturalac u osnovnoj školi 52 posto ispitanika smatra da su četiri dana dovoljna, a za onaj u srednjoj školi bi ispitanici ipak odvojili više dana. Da je do sedam dana idealno trajanje maturalca smatra 42 posto ispitanika, a čak 52 posto smatra kako bi trebao trajati do deset dana.

Ispitanici generalno nisu za maturalac u srednjoj školi unutar Hrvatske, čak i ako bi to pomoglo razvoju gospodarstva, jer smatraju da je to samo mali segment unutar većeg problema. S druge strane, kada bi država/grad/općina subvencionirala dio maturalca, veći dio ispitanika (54 posto) ipak bi se odlučio na maturalac unutar Hrvatske.

Najveći strah roditelja terorizam

Obzirom na nedavne tragične događaje očekivano je da se roditelji najviše boje terorizma (62 posto).

Kada bi im dijete ove godine išlo na maturalac, dostupnost droga u kombinaciji s manjkom racionalnog razmišljanja adolescenata mučilo bi 48 posto roditelja, 40 posto ispitanika strahovalo bi od ozljeda, a 30 posto od pretjerane konzumacije alkohola.

Gotovo petina ispitanika (18 posto) pribojavala bi se maloljetničke trudnoće. Od ostalih situacija roditelji su još istaknuli otmice djece i pljačke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SREDNJE ŠKOLE, MATURALAC, ISTRAŽIVANJE