Kultura

Dječji mjuzikl: "Mala sirena" otvara u listopadu sezonu Žar ptice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni 2017./18. najavljuje tri nove predstave od kojih će dvije biti praizvedbe, a sezonu će otvoriti. 5. listopada premijera bajke "Mala sirena" Hansa Christiana Andersena.

Kako se ističe u najavi, 180 godina od prvog objavljivanja, popularna bajka slavnoga danskog pisca na sceni Žar ptice bit će postavljena kao dječji mjuzikl u režiji Ive Srnec.

Prvi puta objavljena 1837., bajka o Maloj sireni itekako je i danas aktualna jer govori o problemima s kojima se današnja djeca i mladi susreću u velikoj mjeri, stoji u najavi.

"Ona se bavi propitivanjem drugog i drugačijeg, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitosti postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava", dodaje se.

Glumački ansambl čine Sanja Crljen, Zoran Pribičević, Berislav Tomičić, Petra Vukelić, Gorana Marin, Vesna Ravenšćak Lozić, Petar Atanasoski, Marko Hergešić, Paola Slavica i Stanislav Kovačić.

Scenografiju i kostimografiju osmišljava Patricio Alejandro Aguero, scenski pokret Irena Mikec a glazbu Stanislav Kovačić.

Dvije su domaće praizvedbe u novoj sezoni Žar ptice, u veljači 2018. "Indijanska bajka" Zinke Kiseljak, koju režira Saša Broz a tematizira mitove i legende američkih Indijanaca; te, u travnju iduće godine, predstava "Malena i Klepetan" Mirjane Pičuljan Štriga, posvećena životu ptica selica u režiji Želimira Mesarića.

Oba naslova uz dramsku priču imaju i snažnu društvenu i ekološku poruku: "Indijanska bajka" kroz bajke drevnih starosjedilaca, štovatelja prirode, koje čine srž vjere sjevernoameričkih Indijanaca da svaki čovjek ima svog duha zaštitnika u obliku životinje, a "Malena i Klepetan" kroz ljubavnu priču najpoznatijeg hrvatskog rodana Klepetana.

"Ta ljubavna priča iz svijeta roda, koja je izazvala veliki interes i senzibilitet javnosti, samo je potka za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica, kojom se bave brojni domaći i svjetski projekti ukazujući da su na svom migracijskom putu ptice selice izložene velikoj pogibelji", ističu iz Žar ptice.

Predstava se radi u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten zagrebačke županije, koja je 2017. raznim aktivnostima i prezentacijama među dječjom populacijom obilježila godinom bijele rode.

U nedjelju besplatna predstava za prvašiće

Službeni početak sezone kazališta na Bijeničkoj obilježit će već u nedjelju 3. rujna, neposredno prije prvog dana škole, tradicionalna besplatna predstava posvećena prvoškolcima "Ja i moji osjećaji", autorski projekt Ivice Boban.

Priča je to koja govori o odrastanju, odvajanju od roditelja i brojnim drugim situacijama u kojima se nađu djeca, ali i o tome kako svoje osjećaje izraziti i prevladati.

"Glumci Ivana Boban, Marija Šegvić, Zoran Pribičević i Jure Radić, na najbolji mogući način poučit će djecu kako da im prvi dan škole bude veseo i sretan", poručuju iz Žar ptice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Gradsko kazalište Žar ptica, žar ptica, dječiji mjuzikl, sezona