Regija

KARL ERJAVEC: Odluku arbitraže u zaljevu potrebno je odmah implementirati

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odluku arbitražnog suda o granici u dijelu koji se odnosi na razgraničenje na moru potrebno je odmah implementirati, kazao je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, na konferenciji za novinare koju je imao nakon susreta s danskim šefom diplomacije Andersom Samuelsenom.

Erjavec je kazao da se odmah nakon što je prije dva mjeseca arbitražna odluka objavljena zauzeo da se granica na moru odmah implementira jer je u presudi jasno definirana.Budući da to slovenske vlasti nisu odmah učinile, gubi se dragocjeno vrijeme, kazao je Erjavec.

Uplovljavanje ribarskih i policijskih brodova Hrvatske u vode Savudrijske vale koje prema presudi arbitraže pripadaju Sloveniji Erjavec je nazvao provokativnim potezima, a u to je uvrstio i izjavu premijera Andreja Plenkovića ribarima iz Savudrije da se u obavljanju svog posla na moru trebaju ponašati kao i do sada, budući da arbitražna presuda zbog kompromitiranosti arbitražnog postupka Hrvatsku ne obvezuje.


Na taj je način hrvatski premijer pozvao hrvatske ribare da "krše arbitražnu presudu i slovensku suverenost", te pokazao da Hrvatska nema namjeru kroz dijalog sa Slovenijom implementirati arbitražnu presudu, kazao je Erjavec.
Zamoljen da komentira slovensko-hrvatski arbitražni spor, što je bila jedna od tema njegovih razgovora s Erjavcem, danski je ministar kazao da njegova država to pitanje vidi kao bilateralno, ali se ujedno nada da će obje države u budućnosti naći rješenje za taj spor.


Također, Danska, po riječima Samuelsena, inzistira na vladavini prava i poštivanju međunarodnih ugovora za sve članice međunarodne zajednice.
O razlikama dviju država u pogledu implementacije arbitražne presude u ponedjeljak je u okviru najave svoje predizborne kampanje govorio i slovenski predsjednik Borut Pahor, budući da su sve češće indicije da bi hrvatsko-slovenski odnosi i granica ponovo mogli biti predmet kampanje pred predsjedničke izbore zakazane za 22. listopada. Pahor je zato na konferenciji za novinare upozorio pred mogućim "nepromišljenim" potezima da se odluka arbitraže nametne "silom" i bez dijaloga s Hrvatskom jer bi to - kako je dodao - moglo dovesti do nepovoljnih međunarodnih reakcija.
Slovenija očekuje da će presuda arbitražnog suda jednom u cijelosti biti primijenjena. Da bi do toga došlo, potrebno je malo spretnosti i mnogo razumijevanja međunarodne javnosti. Nemojmo tu potporu izgubiti zbog prebrzih i nepromišljenih koraka, kazao je Pahor prilikom predstavljanja svoje kandidature za drugi predsjednički mandat.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, ARBITRAŽA, KARL ERJAVEC, SLOVENIJA