Hrvatska

Twinning projekt litvanskih i hrvatskih policijskih službenika:: Borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta je preduvjet za otvoreno i demokratsko društvo

Piše: Ivana vranješ

Predstavljanjem  projektnih aktivnosti  i postignutih rezultata u Ravnateljstvu policije u  srijedu   održano je svečano zatvaranje twinning projekta  „ Jačanje administrativnih i operativnih  kapaciteta Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog  kriminaliteta“. Twinning  projekt vrijedan 222 tisuće eura financiran je sredstvima Europske unije, a u suradnji s   Upravom  kriminalističke policije Litve  započeo je u siječnju 2017 godine  i trajao je osam mjeseci.  Tijekom trajanja projekta  održano je 23 aktivnosti, a  uz 130  hrvatskih policijskih službenika  sudjelovali su i  litvanski policijski  službenici. Projekt  je osigurao da se  osnaže cjelokupni  kapaciteti Policijskog  nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, da se poboljša njegov rad i učinkovitost, a time i osigura uspješnija  borba protiv najsloženijih oblika kriminaliteta , organiziranog  kriminala i korupcije. Rezultati projekta  su  izvješće s preporukama za poboljšanje zakonskih odrebi koje se odnose na korupciju i organizirani kriminalitet, poboljšanje internog administrativnog postupka, preporuke za razvoj interne baze podataka, jačanje kapaciteta PNUSKOK-a na nacionalnoj i regionalnoj razini  u njegovim centrima u Zagrebu, Rijeci,  Splitu i Osijeku .

 „ Nakon  podrobne analize procesa rada  PNUSKOK-a s uočene su prednosti, ali i stvari  koje možemo unaprijediti što je izraženo  u preporukama za razvoj i unaprjeđenje  tehničkih kapaciteta, interne administrativne procedure  pa sve do  stručnih i operativnih preporuka  u provođenju financijske istrage , istraživanja kaznenih dijela, kriminaliteta droga  i organiziranog kriminaliteta“, rekla je Svjetlana Harambašić, voditeljica projekta države korisnice. U sklopu  projekta  održana su četiri  studijska posjeta  hrvatskih policijskih službenika  Upravi kriminalističke policije Litve, te radionice  na zagrebačkoj Policijskoj akademiji.

„Vrijednost ovog projekta  u budućoj operativnoj suradnji i razmjeni podataka“, zaključila je Harambašić.

Zamjenik Glavnog ravnatelja  policije Zvonimir  Vnučec je rekao kako  poboljšanje operativnih, ali i  internih administrativnih procedura te tehničkih kapaciteta omogućuje hrvatskoj policiji  odlučnije ostvarivanje jednog  od  najznačajnijih  prioriteta u radu, borbi  protiv najtežih  oblika kriminaliteta.

„ Projekt je važan za društvo u cjelini jer korupcija ugrožava ljudska prava, razara moral i  ugrožava stabilnost i gospodarski napredak zemlje. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva. Svako dodatno jačanje PNUSKOK-a bilo u operativnom ili  u administrativnom smislu, šalje jasnu poruku kako je policija spremna i odlučna u svojim namjerama i postizanju svojih prioriteta“, zaključio je Vnučec koji je zahvalio partnerima Republike Litve na svesrdnoj pomoći te prenesenom znanju i iskustvu.

Voditelj Ureda u Veleposlanstvu Litve u  Zagrebu Donatas Žiugžda izrazio je zadovoljstvo  što su  litvanski policijski službenici  podijelili svoja znanja i iskustva  hrvatskim policijskim službenicima. „ U Litvi i Hrvatskoj uložili smo značajne napore kako bismo  uspostavili zakonodavni institucionalni okvir kako bi bili bolji u borbi protiv korupcije“, rekao je Žiugžda  Naglasio je kako i u Hrvatskoj i u Litvi organizirani  kriminalitet predstavlja veliki izazov, a korupcija u raznim područjima ga još poboljšava .

„ Litva i Hrvatska nalaze se na vanjskoj granici Europske unije, obje su tranzitne države za krijumčarenje različitih roba, uključujući  droge i oružje . Dakle suočeni smo sa sličnim problemima i možemo naučiti jedni od drugih  kako ih rješavati na učinkovitiji način“, izjavio je Žiugžda.

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirela  Rašić istaknula je kako trošak i obujam korupcije je teško procijeniti, primarno zbog ilegalne naravi te aktivnosti, ali  pokušaji procjene Europske komisije  govore o gotovo 120  milijardi eura troška korupcije godišnje, što je malo manje od ukupnog godišnjeg proračuna Europe.

„ Izvješće Europskog  parlamenta iz 2016 godine navodi kako je  ukupni ekonomski trošak znatno veći između 218 i 282 milijarde  eura godišnje, što upućuje  na značajne društvene i političke  troškove organiziranog kriminala i korupcije. Dodatni  korupcije e prekogranična dimenzija, jer je često povezana  sa ostalim oblicima teških kriminalnih aktivnosti, poput ilegalnog transporta narkotika ili ljudi . Stoga je  izražena potreba za zajedničkim , europskim djelovanjem“, rekla je Rašić. Naglasila je kako četiri  od pet Europljana smatra korupciju velikim problemom u njihovoj zemlji, čime se naglašava potreba za vraćanjem povjerenja u antikorupcijsku politiku te snažan politički poticaj borbi protiv korupcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, litva, kriminal