Hrvatska

ANDREJ PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: 'Kontekst ustaškog koncentracijskog logora i pozdrav Za dom spremni ne idu zajedno'

"Premijer poručio BiH: Projekt povezivanja juga Hrvatske ide dalje, most će biti izgrađen...

Piše: PolitikaPlus

U tijeku je sjednica Vlade RH na kojoj će, među ostalim, donijeti odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno. struja Sutra na Vladi Struja poskupljuje - prosječan račun bit će 20 kuna veći.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod, kao i o pokretanju postupka o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na ploču u Jasenovcu.

"Pitanje ideološkog karaktera. Od 5.11. kada je postavljena ploča u jasenovcu. Naša vlada koja je napravila mnogo pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata, novi zakon, nastojali smo kroz dijalog, partnerstvo s braniteljima naći zajednička rjesenja. Za ovu godinu i iduću pokazali smo što Vlada misli i radi za one koji su omogućili državu. Hvala ministru Medvedu. Ali smo jasni i čvrsti da kontekst ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu i pozdrava ZDS u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno. Razgovori s HOS-ovim braniteljima vode se cijelo vrijeme, vođeni su i jučer. Želimo da se u iduća dva tjedna nađe rješenje za pitanje u kojem je politička odluka jasna i donesena. Povjeravam da ovo pitanje u dogovoru i dijalogu pokuša na konsenzualan način rjesiti Tomo Medved, a onda ćemo na zakonski način to urediti", rekao je Plenković.

O porezu na nekretnine-

"Ako se pokaže da nismo spremni za taj porez odgodit ćemo ga. Ovo nije vrijednosni porez na nekretnine koji onda znači puno veći porez. To pitanje ćemo temeljito raspraviti, onda vidjeti i podnijeti prijedlog u Sabor", kazao je premijer.

Premijer se osvrno i na pitanje o Pelješkom mostu i odnosima sa Slovenijom.

"Projekt povezivanja juga Hrvatske ide dalje, most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja. Sve što Hrvatska radi radi sukladno međunarodnom pravu, na teritoriju unutrašnjih voda RH koje su neosporno Hrvatske. Ovo je pitanje koje ne treba politizirati, korisno je i za Hrvatsku i BiH. Što se tiče Slovenije službe dogovaraju susret s Mirom Cerarom, bit će u rujnu, stav je jasan ali smo spremni razgovarati o granici na moru i kopnu što opterećuje naše odnose 25 godina. Ovo je osjetljiva tema i velik je uspjeh da nisu izazvani veći problemi", kazao je. 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jasenovac, hos-ova ploča, banski dvori, vlade, sjednica