Hrvatska

ZAPADNA SLAVONIJA: HOS-ova ploča iz Jasenovca seli u Novsku, "ZDS" legaliziran u Statutu i oznakama HOS-a

Friščić je izvijestio da su njegova udruga i Savez udruga HOS-a od zagrebačkog Ureda za opću upravu dobili rješenje kojim se odobrava upis u Registar udruga, a kojim im se omogućuje da u svom Statutu i oznakama koriste pozdrav 'Za dom spremni'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Spomen ploča jedanaestorici HOS-ovaca s pozdravom "Za dom spremni" skinuta je u četvrtak u Jasenovcu i premještena u Novsku, a predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Ivan Friščić izjavio je kako je zauzvrat pozdrav "Za dom spremni" legaliziran u HOS-ovom Statutu i oznakama, pa će ga sada moći zakonito koristiti.

"Spomen-ploča HOS-a bit će postavljena na području grada Novske uz spomen obilježja svih ratnih postrojbi koje su branile područje zapadne Slavonije", rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Ivan Friščić.

Istaknuvši kako će ploča biti premještena u "izvornom obliku" kazao je da su, odajući jednaki pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama totalitarnih režima, u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, općinom Jasenovac, Vladom i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, u okviru zakonske regulative pronašli zajedničko rješenje kojim će na primjeren način obilježiti uspomenu na 11 poginulih HOS-ovaca.

"Poginuli branitelji HOS-a krenuli su u obranu Hrvatske bez razmišljanja o bilo kakvim ideologijama, s jedinim ciljem osloboditi svoj narod i zemlju od nametnute agresije", naglasio je. Dodao je i da stoga ne žele da ih se dovodi u vezu niti s jednim političkim pokretom ili ideologijom, a od Vlade je zatražio i da ih se zaštiti od "političkih podmetanja i dovođenja u kontekst koji bi štetio Hrvatskoj".

Rješenje o upisu u Registar udruga

Friščić je izvijestio da su njegova udruga i Savez udruga HOS-a od zagrebačkog Ureda za opću upravu dobili rješenje kojim se odobrava upis u Registar udruga, a kojim im se omogućuje da u svom Statutu i oznakama koriste pozdrav "Za dom spremni".

"Cilj je da na spomen ploči ostane grb i znak HOS-a 'Za dom spremni' i da statut SUDHOS-a i zagrebačkog UDHOS-a bude registriran. Bit će registrirane i sve podružnice HOS-a u županijama koje će u Statutu imati pozdrav 'Za dom spremni'", naglasio je.

Ratni načelnik HOS-a  i potpredsjednik SUDHOS-a Ante Đapić rekao je da su time legalizirali pozdrav "Za dom spremni" i vezali ga uz HOS. Ocjenjujući to jednom od najvećih pobjeda dragovoljaca HOS-a od početka Domovinskog rata, istaknuo je da sada postrojbe HOS-a mogu legalno i legitimno koristiti pozdrav "Za dom spremni".

"Ako je cijena premještanja ploče iz Jasenovca u Novsku, mi smo tu cijenu uz suglasnost roditelja poginulih branitelja bili spremni platiti", kazao je Đapić.

Poručivši da HOS-ovci nisu fašisti i da Hrvatska nije nastala na temeljima fašizma, predsjednik SUDHOS-a Borislav Barišić rekao je kako su svoj cilj ostvarili jer ne želi da policija kažnjava njega ili bilo kojeg pripadnika HOS-a jer su nosili svoje ratne oznake.

Bivši zapovjednik 9. bojne HOS-a "Rafael Boban" Marko Skejo podsjetio je kako je za slobodu Hrvatske i BiH poginulo više od 700 HOS-ovaca. Smatra kako nema razloga da u Jasenovcu ne ostane HOS-ova spomen-ploča jer se u Vukovaru nalaze "ćirilićni spomenici onima koji su bili protiv hrvatske države". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spomen ploča, hos, jasenovac, NOVSKA, za dom spremni