Hrvatska

PREDRAG ŠTROMAR: Od Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnog režima očekujem da završi priču

Na pitanje o niskom rejtingu HNS-a u javnosti Štromar je uzvratio kako njegova stranka 'svoju anketu odrađuje na izborima'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade HNS-ov Predrag Štromar izrazio je u subotu zadovoljstvo jer je HOS-ova ploča poginulim braniteljima s pozdravom Za dom spremni uklonjena iz Jasenovca, no i poručio kako za HNS to nije završno rješenje i da od Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnog režima očekuje da završi tu priču.

"Zadovoljni smo što se uklonila ploča s pozdravom Za dom spremni, ali mislim da to nije završno rješenje. Završno rješenje je zakonski okvir koji će točno definirati što se smije upotrebljavati u javnom prostoru RH, od tih naših nekadašnjih vremena kad smo imali turbulentne, ratne i nedemokratske situacije i situacije kada su bili fašistički simboli normalni u društvu", rekao je Štromar u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

HNS, kaže, očekuje izuzetno puno od Vijeća koje je prije osnovano, da završi tu priču.

"Želimo ljude izvući, da ne budu više u rovovima i da se ne prepucavamo iz rovova tim strelicama koje su sada u javnosti nego nekim drugim", poručio je Štromar.

Dajmo Vijeću vremena da napravi svoj dio posla i ozakonimo sve što se treba ozakoniti i idemo dalje gledati u budućnost, pozvao je.

Štromar je kazao kako će, tako dugo dok Vlada ide u smjeru da građanima bude bolje, podupirati vladu, ali će inzistirati na tome da se "mora zabraniti u javnosti pozdrav povezan s fašističkim režimom".

Osvrnuo se i na preimenovanje Trga maršala Tita rekavši kako mu je žao što je "Bandić morao popustiti nekima da bi se održao na vlasti". "Vidimo da ti neki nisu dali na prošloj Skupštini ni jedan jedini prijedlog oko dječjih vrtića, škola... oni žive samo na ideologiji, a to nije dobro", zaključio je.

HNS će provoditi reformu obrazovanja

Ponovio je i kako je HNS-u najvažnija stvar zbog koje je u Vladi reforma obrazovanja. "Cilj nam je da iduće godine u rujnu djeca u nekim školama započnu pilot projekt novog načina obrazovanja... da 2019. svi prvašići rade po novom sustavu obrazovanja", rekao je.

Na pitanje o promjenama u Posebnom stručnom povjerenstvu koje je, u tom kontekstu,  najavio premijer Andrej Plenković, Štromar je rekao kako će HNS na čelu s ministricom Blaženkom Divjak i njezinim timom provoditi reformu obrazovanja.

"Mi to znamo i možemo raditi. A neke druge stvari strateškog tipa, gdje se moraju usuglasiti javnost, svi građani oko nekih stvari, to ćemo prepustit politici" rekao je Štromar dodajući kako premijer "ima pravo biti ovdje", kao i ministrica i još neki predstavnici i predsjednici institucija koje se bave znanošću i obrazovanjem.

HNS svoju anketu odrađuje na izborima

Na pitanje o niskom  rejtingu HNS-a u javnosti Štromar je uzvratio kako njegova stranka "svoju anketu odrađuje na izborima".

Unutarstranački izbori će, kako je rekao, najvjerojatnije biti u prosincu.

Za medijska nagađanja prema kojima bi  jedan od kandidat za čelnika te stranke mogao biti i Ivan Vrdoljak, Štromar je rekao kako se svaki član HNS-a može kandidirati, te da bi mu bilo drago da bude što više kandidata.

O tome hoće li i sam biti kandidat, rekao je da se još nije odlučio te da će o tome biti riječi u studenom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOALICIJA, OBRAZOVNA REFORMA, za dom spremni, HOS, HNS, vlada