Svijet

IZBORI: Rusi u nedjelju glasaju na regionalnim izborima, očekuje se pobjeda vladajuće stranke

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusi u nedjelju glasuju na regionalnim izborima na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda vladajuće stranke Ujedinjene Rusije.

Ujedinjena Rusija povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom prošle je godine na parlamentarnim izborima osvojila premoćnu pobjedu. Nedjeljni izbori za guvernere i lokalne skupštine trebali bi imati isti ishod.

Komunistička partija koja u nekim regijama još uživa potporu i populistička Liberalna demokratska stranka trebale bi zauzeti drugo i treće mjesto po osvojenim glasovima. Birališta bi se trebala prvo zatvoriti u najzapadnijem Kalinjingradu u 21 sat po lokalnom vremenu.

"Malo je vjerojatno, no čak i ako pripadnik druge stranke pobijedi na izborima za guvernera... on ili ona sigurno se neće pobuniti protiv službene politike i nastojat će surađivati sa središnjom vlasti koja nadzire financijske tokove i određuje fiskalnu politiku", kaže ruski politički analitičar Nabi Abdulajev iz konzultantske tvrtke Control Risks Group.

Kandidati su za sudjelovanje na izborima za guvernere trebali suglasnost određenog broja visoko pozicioniranih lokalnih dužnosnika, ovisno o regiji. Taj 'filter' uveden izmjenama izbornog zakona 2012.  predstavlja nepremostivu prepreku za mnoge oporbene političare.

Gradonačelnik četvrtog najvećeg ruskog grada Jekaterinburga Jevgenij Rojzman nije uspio prikupiti suglasnosti za kandidaturu pa je zajedno s oporbenim prvakom Aleksejom Navalnim pozvao na bojkot nedjeljnih izbora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, RUSIJA