Regija

ČOVEK, DRUG, STAREŠINA: Erjavec za 'odlučnu' politiku prema Hrvatskoj, sumnja u smisao sastanka dvaju premijera

Priznao je da od početka nije podržavao pokušaj dijaloga premijera Cerara s hrvatskim premijerom, smatrajući da on neće dati rezultata i dovesti do zajedničke implementacije presude arbitara jer Hrvatska smatra da je arbitraža ne obvezuje, te upozoravao da bi Slovenija na tom planu morala samostalno poduzeti potrebne korake.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za odlučnu slovensku vanjsku politiku prema Hrvatskoj, te da se čudi oporbenim političarima koji ga osobno kritiziraju zbog navodnog pomanjkanja diplomatskog takta iako su i sami za primjenu arbitražnog sporazuma o granici.

"Vrijeme je za odlučnu vanjsku politiku i ne znam zašto neke moje izjave uzbuđuju određeni dio slovenske politike", kazao je Erjavec novinarima nakon sastanka glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), na kojemu je dogovoreno da ona ostaje u koaliciji s premijerom Mirom Cerarom, pa će u srijedu glasovati protiv prijedloga oporbe da se smijeni ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, protiv koje je zbog stanja u zdravstvu opozicija uložila interpelaciju.

Govoreći o odnosima Slovenije i Hrvatske u svjetlu unutarnjih političkih polemika u Sloveniji, Erjavec je kazao da je začuđen što je oporba na prošlotjednom sastanku državnog vrha s jedne strane podržala Cerarove planove o implementaciji arbitražne presude i policijskoj pratnji za slovenske ribare, a istodobno ga kritizira kao ministra vanjskih poslova u toj vladi zbog kako kažu nepotrebnog diplomatskog zaoštravanja s Hrvatskom i netaktičnih, nediplomatskih izjava.

"Govore da svoja stajališta moram izražavati s više diplomatske spretnosti, ali to smo činili proteklih 26 godina i vidimo kamo smo stigli", kazao je Erjavec u izjavi novinarima, izražavajući frustraciju što je granično pitanje do danas ostalo neriješeno.

"Mislim da je došlo vrijeme za odlučnu vanjsku politiku. Naša odluka da zaustavimo postupak uključenja Hrvatske u OECD bila je ispravna. Onaj tko ne poštuje međunarodno pravo i odluke sudova ne ispunjava uvjete za OECD. To nije stvar diplomacije, to je pitanje činjenica", kazao je Erjavec.

Priznao je da od početka nije podržavao pokušaj dijaloga premijera Cerara s hrvatskim premijerom, smatrajući da on neće dati rezultata i dovesti do zajedničke implementacije presude arbitara jer Hrvatska smatra da je arbitraža ne obvezuje, te upozoravao da bi Slovenija na tom planu morala samostalno poduzeti potrebne korake.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec nije zanijekao neslužbene informacije da drugog sastanka Cerara s Plenkovićem o kojemu su pregovarali njihovi suradnici neće biti.

"Mislim da je i prvi sastanak našeg premijera s hrvatskim premijerom  bio greška. Plenković nije iskren sugovornik", kazao je slovenski ministar.

Kako je kazao, hrvatski premijer  je  nedavno ribare iz Umaga i Savudrije pozvao da i dalje ribare kao i dosada,  na cijeloj polovici Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, makar je arbitraža Sloveniji dodijelila većinu tih voda.

To je po Erjavčevim riječima bio "nediplomatski" potez hrvatskog premijera koji svjedoči o njegovoj "neiskrenosti" u razgovorima sa Slovenijom.