Mojbiz

PREDRAG ŠTROMAR: Planiramo dati više od 1900 subvencioniranih stambenih kredita za mlađe od 45 godina

Ministar Štromar se pohvalio kako je preuzeo Ministarstvo koje dobro funkcionira, koje ima kvalitetne kadrove i u njemu se kontinuirano mogu nastaviti svi projekti.

Piše: Ivana Vranješ

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja  Predrag Štromar  na konferenciji za novinare u srijedu predstavio je  rezultate svog rada u  prvih  100 dana na čelu  resornog ministarstva, kao i planirane projekte

U tom  su  razdoblju nastavljeni i  započeti važni projekti kao što su  energetska obnova zgrada bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, subvencioniranje stambenih kredita, kapitalne pomoći gradovima i općinama za projekte razvoja komunalnog  gospodarstva.

Ministar Štromar  se pohvalio kako je preuzeo Ministarstvo koje dobro funkcionira, koje ima kvalitetne kadrove i  u njemu se  kontinuirano mogu  nastaviti svi projekti.

Što se tiče subvencioniranih stambenih kredita za mlađe od 45 godina ministar je rekao kako je s jučerašnjim danom zaprimljeno 1 477 zahtjeva.

„Bilo je rečeno da neće biti dovoljno novaca, da će se moći dati  1300 kredita, ali planiramo dati  više od 1900 kredita. Prema anuitetima koje  dobivaju  kredite od banaka građani prosjek je  3 100 kuna, mi osiguravamo sredstva za 1900 i više kredita“,  izjavio je Štromar Naglasio je da se  ne brinu građani  koji imaju nekih administrativnih problema, bilo da je riječ o izdavanju  uporabnih akata u graditeljstvu zbog  kojih  moraju tražiti  nadopunu. Naime   Zakonom je i predviđeno da se prijave ne odbijaju, nego da se traži upotpunjavanje svih dokumenata.

„Nećemo zatvarati  liniju dok ne dobijemo više od 2 100 zahtjeva, to znači  da ć-e natječaj biti otvoren još dva tjedna, preko  internet stranica Ministarstva, APN-a  građani mogu dobiti sve informacije. Mislim da je do sada 1477 kredita i zahtjeva puno,  gotovo  svi mladi ljudi će dobiti subvencionirane kredite, riješiti stambeno pitanje i na sigurniji način zasnovati obitelj. To je jedna demografska mjera koja je kvalitetna i dobro je došla u Republici Hrvatsko“, rekao je ministar Štromar. Kao projekte koji se rade spomenuo je  energetsku  obnovu javnih stambenih zgrada, na raspolaganju je 2,3 milijarde kuna za subvencioniranje.

„To će biti  oko  ukupno oko 5 milijardi investicija i trajanju od  tri do četiri godine. To nisu ogromne investicije po jednom objektu, ne javljaju se velike tvrtke, tu ima puno prostora za male i srednje građevinske tvrtke“, rekao je ministar.  U visoko fazi pripreme je novi  Poziv za energetsku  obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora s ciljem smanjena potrošnje energije za grijanje i hlađenje. Ovim pozivom obuhvaćene su zgrade u kojima su tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne  samouprave, javne ustanove i vjerske zajednice što znatno proširuje popis prihvatljivih zgrada javnog sektora u odnosu na prethodni poziv kada su bile obuhvaćene isključivo one zgrade u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. U okviru ovog poziva raspoloživo je 380 milijuna kuna u državnom proračunu RH osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Također se s Europskom komisijom pregovara i sljedeći natječaj da se i fizičkim osobama dodijeli sredstva za energetsku obnovu   vlastitih kuća . Imali smo prije nekoliko  godina takav model sredstva su bila iz državnog proračuna i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sada želimo 220 milijuna kuna iz Fonda  Europske unije. Nadamo se odobrenju  do kraja godine i na proljeće bi išla ta mjera“, zaključio je Štromar

U cilju poticanja razvoja komunalnog  gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u svim područjima Republike Hrvatske u razdoblju od 13 lipnja 2017 do danas potpisano je 105 ugovora kojima se gradovima i općinama dodjeljuje kapitalna pomoć u ukupnom iznosu 13,5 milijuna kuna Ministarstvo je izradilo nekoliko zakonskih prijedloga koji su u zakonskoj proceduri ili su već usvojeni u Hrvatskom saboru, Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o izmjenama i dopunama o građevinskim proizvodima, Izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito  izgrađenim zgradama. U izradi su  Izmjene i dopune Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, Uredbe o izmjeni Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji.

„Radimo i na kompletnoj  digitalizaciji u graditeljstvu i u prostornom uređenju „, zaključio je Štromar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, ministarstvo graditeljstva, HNS, PREDRAG ŠTROMAR, KREDITI