Hrvatska

Prosvjed protiv ukidanje emisije: Političari se ponašaju kao da je HRT njihov ratni plijen

Piše: Ivana Vranješ

Ukidanje HRT-ove emisije  Hrvatska uživo, urednice  i voditeljice Maje Sever  izazvala je ogorčenje  javnosti. Emisija koja je godinama emitirana  na HRT stekla je veliku  gledanost, a iako je predviđena u  jesenskoj programskoj shemi ukinuta je bez ikakvog objašnjenja. Osim  relevantnim događajima, emisija se bavila životnim temama, sudbinama običnih ljudima, a među njima su i osobe s teškoćama u razvoju.

Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo  zbog ukidanja popularne emisije na  Markovom trgu ispred zgrade Hrvatskog  sabora u petak je održan prosvjed  pod nazivom „ Javna televizija za sve“. Prosvjed je okupio građane, aktiviste civilnih udruga i novinare koji su dijelili letke saborskim zastupnicima.

„ Hrvatska radio-televizija od  javne televizije pretvara se u nešto sasvim suprotno“, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kao  organizator prosvjeda. Dodao je da sva upozorenja HND-a  političari i  HRT su ignorirali , a i upozorenja  Međunarodne federacije novinara o stanju na HRT-u su ignorirana. Očekuje se od saborskih zastupnika da oni razumiju ozbiljnost situacije na HRT-u

„ Političari se ponašaju neodgovorno i svi koji dođu na vlast smatraju HRT ratnim plijenom i tako se ponašaju i nije čudo što se događa na HRT-u rekao je Saša Leković koji je upozorio da je i  magazin „ Labirint“  maknut s prvog programa  Hrvatske televizije i skraćen na 25 minuta

 Emisija Hrvatska uživo je građanski glas u eter javne televizije. Kao građani ne možemo  vjerovati  da je javna televizija odlučila ukinuti jednu takvu emisiju koja pomaže običnim građanima. Na temelju kojih kriterija je donesena ta odluka. Procjena da  jedna takva emisija u današnje vrijeme nije potrebna je šokantna“,  rekla je Blaženka Sečka iz udruge Gong. Ogorčena  odlukom najavila je kako više neće  plaćati  pristojbu jer Hrt više nije njezina televizija.

  Svi dajemo podršku jednom od rijetkih, neovisnih, profesionalnih  i sveobuhvatnih programa koji je javna televizija uspjela iznjedriti  svih godina svog postojanja. Novinari i urednici tog programa pokazali  su  odgovornost za javni interes i javno dobro i što je najvažnije omogućili da se čuje glas  običnih ljudi o temama koje su važne i koje ih muče“. Ovo je cenzorski  potez koji je rezultat sprege i medija te ne može proći bez reakcije građana „ zaključio je Dražen Hoffmann iz udruge GONG.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, prosvjed, emisija u živo, hrt, hnd