Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ U OGULINU: Rješenje za poplave je izgradnja retencije kod Hreljina

Plenković je naglasio da u prevenciju od poplava treba uložiti i u cijeloj Karlovačkoj županiji jer je Karlovac proteklih godina doživio puno poplava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Ogulinu gdje se iz svog korita zbog obilnih kiša izlila rijeka Dobra, premijer Andrej Plenković u nedjelju je obišao poplavljena mjesta, nazočio sjednici Stožera civilne zaštite,  zahvalio svima koji pomažu u sanaciji posljedica poplave: Karlovačkoj županiji, Gradu Ogulinu, vatrogascima, HGSS-u, Crvenom križu, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, policiji i drugima te naglasio da je ključ rješenja za to područje izgradnja retencije kod Hreljina.

Plenković je naglasio da u prevenciju od poplava treba uložiti i u cijeloj Karlovačkoj županiji jer je Karlovac proteklih godina doživio puno poplava.

Investicije obrane od poplava treba proglasiti strateškom projektima, dati zadaće nadležnim resorima i Hrvatskim vodama i u najvećoj mogućoj mjeri dići razinu prevencije, rekao je premijer u Ogulinu u neposrednoj blizini glavne ulice dok je iza njegovih leđa protjecala bujica vode.

Poplavljeno 200 objekata; stigla i vojska s anfibijom

U Ogulinu je poplavljeno oko 200 objekata, privatnih kuća. Vlada će sagledati procjenu šteta kad podatke dostave službe Grada Ogulina i Karlovačke županije, najavio je Plenković, no, dodao je da je već sad potrebno učiniti što je više moguće da Ogulin što spremnije dočeka nove veće oborine, možda već u srijedu.

Sada sve službe rade, struja je isključena, voda se dostavlja, dolaze mali čamci HGSS-a vidjeti najnužnije potrebe, pripremna je i vojska, rekao je te dodao da bi u Ogulin uskoro mogli stići isušivači iz Zagreba jer je iz Karlovačke županije proteklih dana dio isušivača otišlo u Zadar, gdje je također bila poplava.

Hrvatske vode, uz pomoć HGSS-a i njihovih čamaca, vade iz vode Đulinog ponora velike količine naplavina granja i raznog smeća koje se odvoze kamionima.

Na poplavljeno područje Ogulina u međuvremenu je stiglo i 50 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga, jedna amfibija i potrebna sredstva i vozila, kao pomoć civilnom stanovništvu od poplava.

Na sastanku Stožera za civilnu zaštitu i gradskih čelnika bili su nazočni, uz premijera Plenkovića, i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik Skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, inače Ogulinac, rekao je da se poplave u Ogulinu, nažalost, ponavljaju u zadnjih 20 godina, a najveća poplava bila je 1999. kad je materijalna šteta iznosila 35 milijuna kuna. Gradnja retencije u Hreljinu koštala bi oko 30 milijuna kuna, izvijestio je te naglasio kako bi se u tu investiciju svakako isplatilo krenuti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRELJIN, karlovačka županija, DOBRA, POPLAVE, POPLAVA, VLADA, MORH, OSRH