Sport

U Sloveniji se nastavlja košarkaška euforija: Pahor će odlikovati reprezentaciju najvišim odlikovanjem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Veliko oduševljenje i prava euforija u Sloveniji zbog zlatne medalje, koju je njihova reprezentacija osvojila na Eurobasketu, nastavljaju se i nakon sinoćnje velike fešte u Ljubljani, a predsjednik države Borut Pahor u utorak je donio odluku da izabranu vrstu nagradi najvišim državnim odlikovanjem.

Pahora kroz manje od mjesec dana čeka izborna utrka za drugi predsjednički mandat, a odluku o dodjeli odlikovanja za zasluge košarkašima je donio u konzultaciji sa svojim savjetnicima, ne čekajući uobičajenu proceduru da to predloži njihov sportski savez.

Pahor je najvišim odlikovanjem za sportske zasluge tijekom svog mandata odlikovao više sportaša. Orden su među ostalima tako dobili skijaš-skakač Peter Prevc, skijašice Tina Maze i Petra Majdič, ali i neki bivši sportaši, među kojima bivši gimnastički prvak Miro Cerar, otac sadašnjeg premijera, te Ivo Danev, nekadašnji košarkaš i jedan od sudionika svjetskog prvenstva u košarci kad je bivša SFRJ pobjedom nad SAD-om u Ljubljani osvojila svjetsko prvenstvo u tom sportu.

Slovensku izabranu vrstu sinoć je u Ljubljani, unatoč kišovitom vremenu s vjetrom u centru grada, dočekalo po nekim procjenama 20-ak tisuća oduševljenih navijača s državnim zastavama, uz glazbu i uzvike "Mi, Slovenci" i "Tko ne skače, ni Slovenc", a mediji su puni reakcija i čestitaka poznatih sportaša, javnih osoba i političara.

Mediji navode kako je Slovencima u košarci uspjelo ono za što su mislili da se nikad neće ostvariti unatoč odličnim generacijama košarkaša u zadnjih 20-ak godina te da je ovaj uspjeh rezultat genijalnosti najistaknutijih igrača, pravog odabira vodstva reprezentacije i tempiranja forme.

"Uspjesi  slovenskog sporta redaju se jedan za drugim i naši asovi više ne gledaju sa strahom u svoje protivnike", piše mariborski list "Večer", opisujući finalnu utakmicu Eurobasketa između Slovenije i Srbije.

"Daleko su iza nas vremena kad smo u bivšoj Jugoslaviji  u većini sportova igrali perifernu ulogu pa su nam u većini sportova onda "južna braća morala braniti leđa", dodaje mariborski list, ističući kako Slovenci više nemaju razloga za skromnost i sportske komplekse.

Mediji napominju da su svi reprezentativci odigrali svoju ulogu i bili važni za osvajanje europskog zlata, a posebno ističu mladog Luku Dončića čiji je otac također bio talentirani slovenski košarkaš, te Gorana Dragića,  kojeg nazivaju "košarkaškim Lionelom Messijem", i za kojega kažu da će možda produžiti karijeru u reprezentaciji unatoč obvezama u NBA ligi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, košarka, slovenija