Hrvatska

'RASKOL SDP-A': Neki SDP-ovci ljutiti napustili sjednicu kluba, Bernardić poručio: "Najopasnije podjele su u glavama"

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP će tražiti da se o trojici ustavnih sudaca, koji su već usuglašeni s HDZ-om, glasa isti dan kada se bude u Hrvatskom saboru glasalo o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, zaključak je sjednice Kluba zastupnika SDP-a u utorak navečer, nakon kojega je predsjednik stranke Davor Bernardić poručio da SDP od povjerenstva ne odustaje.

Na sjednici na kojoj je Klub zastupnika SDP-a trebao zauzeti konačno stajalište hoće li popunjavanje Ustavnog suda uvjetovati osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor, zaključeno je kako će se tražiti da se o sucima i povjerenstvu glasa isti dan. Zaključeno je i da se o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor nastavljaju pregovori s HDZ-om.

Konačnoj odluci prethodila je žučna i mučna rasprava na Klubu s kojeg je nekoliko zastupnika naprasno i otišlo nezadovoljnih tijekom rasprave poput Peđe Grbina, Milanke Opačić. 'Nisam sretan s ovakvim sastankom, ali predsjednik stranke će reći što se događa'', rekao je Igor Dragovan nakon što je izašao sa sastanka. Upitan ima li u SDP-u podjela Bernardić je rekao: ''Najopasnije podjele su u glavama.''

O tim se zaključcima na sjednici Kluba SDP-a  formalno nije glasalo, a Bernardić je nakon dvosatne sjednice novinarima izjavio kako je važno utvrđivanja istine o poduzeću o kojemu, ustvrdio je,  "Vlada već pet mjeseci nije podnijela ni jedno izvješće".

"Tražimo da se osnivanje istražnog povjerenstva stavi na glasanje pa ćemo vidjeti - čija je ručica 'za istinu', a čije su ručice 'u pekmezu' ", rekao je Bernardić.

Klub zastupnika SDP-a još je prije saborske ljetne stanke postavio ultimatum HDZ-u te izbor ustavnih sudaca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, no to je stajalište promijenjeno na sjednici Kluba zastupnika prošli tjedan.

Zbog promjena stajališta stranke o izboru ustavnih sudaca, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u petak navečer je predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Arsenu Bauku podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.   

Grbin je krajem prošloga tjedna izjavio za HRT kako će SDP i dalje inzistirati na istražnom povjerenstvu za Agrokor, ali ga neće više vezati uz izbor ustavnih sudaca.

No, nakon večerašnje sjednice stranačkog Kluba Bernardić je na novinarsko pitanje o navodnim vrludanjima u SDP-u, odgovorio kako je "sve što zna o tome, doznao  od anonimnih izvora u medijima" i da su svi u klubu  "manje - više na tragu da se istraži istina".

Rekao je i kako ne zna ništa ni o ostavci Peđe Grbina, osim onoga što je čuo to iz aninimnih izvora, a tu je informaciju nazvao - "plasiranjem spinova".

Bernardić je anonimne izvore optužio i da plasiraju laži, obmane, poluinformacije i spinove o ponovnom angažiranju američkog PR-ovca Alexa Brauna u SDP-u kao i spominjanje s tim u vezi "nekakvih milijuna", ali nije demantirao da se s Braunom razgovaralo.

"Nisu u igri milijuni, niti ikakav skupi angažman, sve objavljeno o tome su poluinformacije iz anonimnih izvora", dodao je.

U medije se plasiraju lažne  informacije i narodu maže oči dok se u pozadini događa velika rasprodaja Hrvatske, ustvrdio je Bernardić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDP, DAVOR BERNARDIĆ