Zagreb

SVE DOZVOLE ODOBRENE: U zagrebačkoj Dubravi Spomen obilježje dragovoljcu HOS-a i vukovarskom branitelju Žarku Manjkasu - Crvenkapi

Piše: PolitikaPlus

U zagrebačkom naselju Dubrava izgradit će se Spomen obilježje dragovoljcu HOS-a i vukovarskom branitelju Žarku Manjkasu - Crvenkapi, koji je poginuo u proboju iz Vukovara, radovi će početi u listopadu, a otkrivanje spomenika bit će 11. studenoga, najavili su to u četvrtak na konferenciji za novinare iz HVIDR-e Dubrava i još nekoliko udruga iz Domovinskog rata.

Umirovljeni pukovnik Petar Janjić rekao je da je Žarko Manjkas hrvatski branitelj koji je iz zagrebačke Dubrave kao dragovoljac HOS-a 1991. otišao u Vukovar i tijekom bitke za taj grad uništio 12 neprijateljskih tenkova. Takav čovjek zaslužuje Spomen obilježje, rekao je.

Naglasio je da je tu inicijativa udruga iz Domovinskog rata podržalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja te da su dobili sve potrebne dozvole za gradnju spomen obilježja.

Janjić je također najavio humanitarnu večeru, 15. listopada, u zagrebačkom hotelu International na kojoj bi se trebala prikupiti sredstva za gradnju i na koju su pozvali pozvali državni vrh, predstavnike udruga iz Domovinskog rata, umirovljene generale i druge.

Ta inicijativa na ponos je i čast Republike Hrvatske, ustvrdio je te dodao kako je obaveza udruga i dalje raditi na takvim projektima.  

O HOS-ovom grbu na kojem je i pozdrav "Za dom spremni" rekao je da o tome ima svoje mišljenje, ali da ne želi politizirati.

"Moje nije da politiziram", rekao je. Naglasio je da je HOS bio regularna postrojba Hrvatske vojske, da su 5500 branitelja HOS-a bili prvi na braniku domovine i da je njih oko 700 poginulo u obrani Hrvatske.

Rekao je i da Manjkas nije imao mrlju na svom ratnom putu te da pripadnici HOS-a kao što je bio on zaslužuju pijetet i počast. A kako će današnja politika i predsjednik Vlade Andrej Plenković riješiti pitanje HOS-ovog grba, u to mi nećemo ulaziti, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovarski branitelj, spomen obilježja, hos