Mojbiz

RAD NEDJELJOM: Hoće li Sabor zaštititi 180.000 radnika od iskorištavanja neplaćenim radom?

Piše: PolitikaPlus

Udruga U ime obitelji je prije šest mjeseci uputila Hrvatskom saboru konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu čijim bi se usvajanjem odmah počelo štititi pravo radnika i radnica u trgovini na neradnu ili dobro plaćenu nedjelju.

Loša regulacija rada nedjeljom omogućuje iskorištavanje 180.000 radnika zaposlenih u trgovinamada rade nedjeljom bez da su za to plaćeni, što izravno utječe na materijalni status njih i njihovih obitelji.  

S obzirom da predsjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Mirando Mrsić (SDP) i njegov nasljednik Gordan Maras (SDP), već šest mjeseci nisu ispunili svoju obavezu sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora (čl. 44., st. 6.) i odgovorili hoće li prijedlog izmjena Zakona o radu biti upućen u saborsku proceduru, U ime obitelji je uputila dopis predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, sa zahtjevom da se ispravi protuustavno i nedemokratsko postupanje Odbora za rad.

Predsjednik Sabora izvjestio je U ime obitelji da je "uputio predsjedniku Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordanu Marasu dopis u kojem mu ukazuje na članak 44. stavak 6. Poslovnika Hrvatskog Sabora s molbom da [U ime obitelji] odgovori u skladu s poslovničkim obavezama."


U ime obitelji očekuje da će Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo uputiti prijedlog zakona u saborsku proceduru kako bi se ovaj konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu raspravio u saborskoj proceduri i usvajanjem odmah poboljšali položaj i prava 180.000 radnika koji rade u trgovinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

udruga u ime obitelji, rad nedjeljom, SABOR