Hrvatska

Članica Predsjedništva SDP-a Romana Jerković: Bernardićeva smjena vodila bi u raspad stranke

Ovo što vidim i slušam posljednjih mjeseci, dodala je, potpuno je u suprotnosti s onim na što sam kao SDP-ovka bila ponosna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članica Predsjedništva SDP-a Romana Jerković stala je u četvrtak u obranu predsjednika stranke Davora Bernardića,  uz ocjenu da je legalno izabrani predsjednik SDP-a izložen jednim od najgorih napada u hrvatskoj političkoj povijesti, te da bi njegova smjena vodila u raspad stranke.

"Iskreno, ne sjećam se da se u hrvatskoj političkoj povijesti dogodio ovakav napad na čovjeka koji nema sumnjivu prošlost, koji nema imovinu sumnjivog porijekla, koji nije umočen u afere i koji nema repova", izjavila je Jerković Hini komentirajući kritike članova stranke na Bernardićev račun i pozive na nove izbore.

Posebno ne odobrava istup potpredsjednika stranke Peđe Grbina koji je jučer izjavio da priželjkuje nove unutarstrančke izbore na nacionalnoj razini, te smatra da je Grbin "sve svoje nesuglasice i nejasnoće morao riješiti na Predsjedništvu stranke, a ne napadom na Bernardića preko medija".

Podsjeća kako je Bernardić "legalno i legitimno izabran za predsjednika SDP-a prije samo devet mjeseci, na unutarstranačkim izborima na kojima je bilo puno kandidata i svi su imali priliku pokazati da su bolji".

"Stoga Grbinov  zahtjev upućen preko medija ne smatram legitimnim. Dapače, smatram ga štetnim za stranku", kaže Jerković. 

Pitam se i je li Davor Bernardić uopće dobio šansu da pokaže svoje znanje i kompetencije. "Odmah je dočekan na nož", kaže članica stranačkog predsjedništva, iznimno zabrinuta onim što se događa u SDP-u.

"Uvijek smo bili posebni po razini unutarstranačke demokracije koja je podrazumijevala različita mišljenja o gorućim društvenim pitanjima, ali uvijek smo u međusobnoj komunikaciji nastojali voditi računa o jedinstvu stranke. Sasvim je legitimno imati osobne ambicije unutar stranke, ali nikad nismo dozvoljavali da one nadrastu interes stranke", rekla je.

Ovo što vidim i slušam posljednjih mjeseci, dodala je, potpuno je u suprotnosti s onim na što sam kao SDP-ovka bila ponosna.

Kaže kako istupe kolegice Opačić i kolege Grbina ne razumije niti odobrava. "S jedne strane kolegica Opačić proziva predsjednika da ne radi dobro svoj posao, a s druge strane ona sama zaboravlja zbog čega je u Hrvatskom saboru. Neka objasni hrvatskoj javnosti zbog čega je pokušala izbjeći glasanje o ministru Zdravku Mariću i davala izjave o tome da SDP nije spreman na izbore", kaže Jerković. 

Upitana za izvjesnost opcije da izvještajna konvencija stranke do kraja godine preraste u izbornu, na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje sadašnjem vodstvu stranke, odgovara kako vjeruje da će se ova situacija rasplesti drugačije i da se nešto takvog neće ni dogoditi.

"Takav scenarij bi zapravo vodio u raspad stranke, a nadam se da to nitko ne želi", drži Jerković. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor bernardić, sdp, romana jerković