Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Hrvatski zastupnici se trebaju ugledati na europarlamentarce

Zastupnici Hrvatskoga sabora izbjegavaju hrvatski narod kao vrag tamjan, jer duboko u sebi znaju da su preplaćeni i da zapravo odlučuju o ničemu, oni su se prodali stranačkoj stegi.

FOTO: Eurozastupnica Ulrike Müller
FOTO: Hrvatski drvni klaster
Piše: Mislav Miholek

Ovaj portal redovno prati aktivnosti hrvatskih zastupnika u Europarlamentu, pred tri godine,  na poziv Hrvatskih laburista boravio sam u Straßburgu u francuskom dijelu Parlamenta. Jednako tako pratimo i poljoprivredne vijesti, a zadnje vrijeme našom gospodarskom sekcijom dominiraju baš vijesti iz poljoprivrede. Sve je to politika.
    
Iako je Europarlament znatno slabiji u odnosu na nacionalne parlamente, europarlamentarci su ugodniji u kontaktu. U svakom slučaju, imaju veće plaće i manje odgovornosti, ali to bih ih trebalo činiti gorim od domaćih političara, što nije slučaj. Saborski zastupnici u kontaktu su redovno bahati, pogotovo ako su na vlasti. Zanimljivo je kako kada padnu iz pozicije moći, pojedini političari ipak snađu snage biti pristojni, ali ako se vrate u sedlo, opet se probahate.

Dolazimo do apsurda da su eurozastupnici iz Poljske, Slovenije, Italije, Njemačke, Španjolske i Belgije vrlo vjerojatno vidjeli više hrvatske poljoprivrede nego prosječan hrvatski zastupnik.  

Zastupnici Hrvatskoga sabora izbjegavaju hrvatski narod kao vrag tamjan, jer duboko u sebi znaju da su preplaćeni i da zapravo odlučuju o ničemu, oni su se prodali stranačkoj stegi. Europarlament takve stege nema, pa šarena skupina eurozastupnika svih ideoloških profila, tj. delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj na poziv eurozastupnice Marijane Petir projahala je više OPG-ova i poljoprivrednih pogona po Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Sisačko-moslavačkoj županiji.
    
I tu dolazimo do apsurda da su zastupnici iz Poljske, Slovenije, Italije, Njemačke, Španjolske i Belgije vrlo vjerojatno vidjeli više hrvatske poljoprivrede nego prosječan hrvatski zastupnik za svoga mandata u Hrvatskome saboru.
    
Radni posjet središnjoj Hrvatskoj, prije odlaska na Jadran Ivanu Jakovčiću,  završio je s radnim ručkom s predstavnicima Hrvatskog drvnog klastera te sektora biogospodarstva, na kojem sam i prisustvovao, pa zato i pišem, o ovim temama. Zahvaljujem se naravno Uredu zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. U sekcijima MojBiz dva su iscrpna izvještaja s ovoga događaja.
    
Na objedu se više govorilo nego što se jelo, jer je Hrvatski drvni klaster i Marijan Kavran doveli čak desetero govornika. Za vrijeme bivše države pred strancima se sustavno lagalo o stanju u samoupravnom raju, ali nekako napredujemo, pa smo slušali istinu o stanju u hrvatskom šumarstvu i drvnoj industriji. Stanje nije baš najbolje, ali potencijal je velik.
    
Posebno me se dojmio Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge biomase-CROBIOM i vlasnik tvornice peleta Energy Pellets iz Delnica, koji je u nekoliko rečenica objasnio stanje u Hrvatskoj i u našem gospodarstvu. Demografija je naša rak rana, nešto što izgleda domaći političari odbijaju shvatiti, država porezima ubija svaku industriju. Tu je cijela mudrost našega hrvatskoga stanja, iseljavanje i previsoki porezi.

Za vrijeme bivše države pred strancima se sustavno lagalo o stanju u samoupravnom raju, ali nekako napredujemo, pa smo slušali istinu o stanju u hrvatskom šumarstvu i drvnoj industriji.   

Sjedio sam nausuprot eurozastupnika iz Belgije Marca Tarabella, iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata, koji je prvi put bio u Hrvatskoj i čovjeku se stvarno sviđa ovdje. Njega je pak šokirala činjenica da mi i dalje imamo miniranih područja, a u EU smo. Nekako smo se dotaknuli i nogometnih tema, čovjek zna za Dinamo, a strastveni je navijač Intera iz Milana. Posebno me se dojmio govor bavarske eurozastupnice Ulrike Müller koja je naglasila da agrar i srodne grane imaju problema u cijeloj Europi, da je u igri također promjena generaija, te da je trenutno najvažnije posložiti poljoprivredu na ekonomski isplative temelje.
    
Ima nešto bolno kada se vidi da se politika može voditi na pristojan način, da ovi ljudi nisu rekli jednu bedastu stvar. Nije bilo nikakve ideologije, iako su iz čak pet različitih ideoloških klubova zastupnika. Čudno je kada se govori o politici, a nema ustaša i partizana. Imamo dosta problema, a oni se ipak mogu riješiti, ali domaći političari to izgleda neće.