Mojbiz

BANKA EUROPE: Švicarski glasači odbacit će podizanje dobne granice za umirovljenje za žene

Na referendumu se, prema švicarskom sustavu direktne demokracije, glasa o određivanju mirovinske dobi te o podizanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 2021. kako bi se pomoglo financiranje mirovinskog sustava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švicarski glasači odbacit će na referendumu o mirovinskom sustavu koji se održava u nedjelju podizanje dobne granice za umirovljenje za žene na 65 godina, pokazuju to projekcije koje je u nedjelju objavila radiotelevizijska kuća SRF.

Na referendumu se, prema švicarskom sustavu direktne demokracije, glasa o određivanju mirovinske dobi te o podizanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 2021. kako bi se pomoglo financiranje mirovinskog sustava.

Vlasti, koje pokušavaju progurati prvu ozbiljnu reformu mirovinskog sustava u posljednja dva desetljeća, upozoravaju da su povlastice za starije ugrožene zbog produljenja životnog vijeka.

Prema planu vlade, dobna granica za umirovljenje žena bi se postupno podigla na 65 godina, a to su već izglasala oba doma parlamenta.

Podizanjem dobne granice za umirovljenje ženama Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijarda švicarskih franaka do 2030.

Zastupnica Socijalističke stranke Yvonne Feri upozorila je u raspravi u parlamentu kada se glasovalo o reformi mirovinskog sustava da se štedjeti ne bi smjelo "preko leđa žena".

Smatra da to nije pravedno jer žene ne dobivaju jednake mirovine kao muškarci zbog manjih plaća i činjenice da mnoge rade sa skraćenim radnim vremenom kako bi se mogle brinuti o obitelji.

S druge strane, Sebastien Frehner, iz populističke Švicarske narodne stranke koja podržava mjeru, smatra da bi žene trebale raditi i dulje jer žive dulje od muškaraca.

Kako bi ublažio otpor javnosti, Berset je istaknuo da švicarska vlada poduzima niz mjera za smanjivanje razlike u plaćama između žena i muškaraca.

"To nije život. Ravno s posla na groblje", požalila se 49-godišnja blagajnica i kazala da će na referendumu naravno glasati protiv  podizanje dobne granice za umirovljenje za žene na 65 godina.

Gotovo trećina švicarske populacije bit će do 2050. starija od dobi za umirovljenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROVINA, ODLAZAK U MIROVINU, DOBNA GRANICA, referendum, ŠVICARSKA, PENZIJA