Hrvatska

"Javno je dobro" i "Ne daj se Cetino": U Splitu prosvjed protiv TE Peruća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pedesetak građana okupilo se u četvrtak ujutro ispred Hotela Cornaro u središtu Splita, gdje u 10 sati započinje prvi međunarodni energetski forum EU-Rusija, prosvjedujući protiv izgradnje termoelektrane na Perući.

Prosvjed su organizirale građanske inicijative "Javno je dobro" i "Ne daj se Cetino". Policija je potvrdila da se prosvjed za sada održava bez incidenata.

Prosvjednici nose transparente na kojima među ostalim piše "Uz narod Cetine, čuvajmo rapske plaže", "Vodu ustavi", Zašto trujete raj na zemlji?", NE termoelektrani Peruća!" i "Obranimo ustav od veleizdajnika i interesnih grupacija".

Upravo je energetski forum "Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi" bio povod da se prosvjednici okupe ispred hotela u kojem se održava, jer se tamo očekuje dolazak stručnjaka za energetiku i gospodarstvo iz Europske unije, Rusije, jugoistočne Europe i s Mediterana, koji će razmatrati energetsku problematike na relaciji EU - Rusija, te mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. 

Na početku foruma očekuje se, među ostalima, sudjelovanje ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mira Kovača, pomoćnika ministrice vanjskih poslova Josepha Gene Petrića, državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ruskog veleposlanika u Hrvatskoj  Anvara Azimova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

te peruća, prosvjed