Zagreb

Zagrebačka županija: Donesen rebalans proračuna vrijedan gotovo 624 milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna za ovu godinu koji iznosi gotovo 624 milijuna kuna i za 3,46 posto, odnosno 21 milijun kuna je veći u odnosu na proračun donesen krajem prošle godine.

Za 1,03 posto tj. za 3,5 milijuna kuna povećan je izvorni proračun koji sada iznosi oko 346 milijuna kuna, priopćili su u petak iz Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je u prvih osam mjeseci 2017. Zagrebačka županija ostvarila prihode u izvornom proračunu u iznosu od gotovo 208 milijuna kuna, što je za 23,14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je, rekao je, kvalitetno punjenje proračuna omogućilo da se rebalansom osigura više novca za bespovratne potpore poduzetnicima, opremanje škola, sufinanciranje projekata gradnje i uređenja infrastrukture u ruralnim područjima, sanaciju nerazvrstanih cesta, programe udruga civilnoga društva, nabavu vatrogasne opreme i laboratorijske opreme županijskoga Doma zdravlja.

Posebno je istaknuo kako se sredstva za bespovratne potpore poduzetnicima povećavaju za 123 posto tj. na ukupno 7,2 milijuna kuna.

Na sjednici je prihvaćen i rebalans proračuna Županijske uprave za ceste kojim se povećavaju sredstva za redovito održavanje cesta za dodatnih 4,9 milijuna kuna i iznose gotovo 42 milijuna kuna. Za dodatnih 19 milijuna kuna povećana su i sredstva za građenje i rekonstrukciju cesta i sada iznose oko 53 milijuna kuna.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove, agencije i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija lani su poslovali pozitivno, a danas su na skupštini predstavljena izvješća o radu. Kožić je ustvrdio da se ovakvim uspješnim poslovanjem trgovačkih društava i ostalih institucija može pohvaliti rijetko koja županija u Hrvatskoj.

Donesena je i Županijska razvojna strategija do 2020. godine kojom su zacrtana tri strateška cilja - povećati konkurentnost i društvenu odgovornost gospodarstva, poboljšati infrastrukturu i kvalitetu života održivim korištenjem prirodnih resursa i kulturnih dobara te razvijati ljudske resurse i unaprijediti upravljanje razvojem, a razrađeno je 12 prioriteta i 57 mjera. Zagrebačka županija od danas ima i Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije.

Vijećnici su među ostalim odobrili sklapanje sporazuma o partnerstvu u pripremi i provedbi projekta "Greenway – Državna glavna biciklistička ruta br.2" koji podrazumijeva gradnju biciklističke staze u dužini 121,6 kilometara duž rijeke Sava od granice sa Slovenijom do Dubrovčaka Lijevog. Procijenjena vrijednost investicije je 16 milijuna eura, a 85 posto sredstava planira se osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto osigurati Grad Zagreb i Zagrebačka županija svaki na svom području. 

Član Županijske skupštine Dubravko Ponoš (HNS) stavio je svoj mandat u mirovanje zbog nespojive dužnosti - imenovanja na dužnost direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za njegovu zamjenu je određen Zlatko Hržić (HNS).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REBALANS, ZAGREBAČKA ŽUPANIJA, PRORAČUN